Samla er skatter i himlen, där varken rost eller mal förstör och där inga tjuvar bryter sig in och stjäl.
Matteus 6:20

Världen idag

Ifall inte samhället sätter in åtgärder mot unga män i utsatta områden kommer vi få se ett fortsatt ökande grovt våld, säger rikspolischef Anders Thornberg under Folk och försvars rikskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rikspolischef kopplar gängkriminalitet till migration

De senaste årens eskalerande tillväxt i de kriminella miljöerna beror på en rad olika faktorer, säger rikspolischef Anders Thornberg. Delvis på narkotika och den tekniska utvecklingen, men också på migration och bristande integration, menar han.

– Parallellsamhället slår in kilar i vårt demokratiska system, säger han.

Nyheter · Publicerad 11:00, 13 jan 2022

– Åren 2020 och 2021 sköts sammanlagt nära 100 personer till döds i vårt land. Och i går sköts ytterligare en person ihjäl. Den grova organiserade brottsligheten, skjutvapenvåldet och sprängdåden har blivit en av de främsta utmaningarna för svensk polis och hela samhället, säger rikspolischefen på säkerhetskonferensen Folk och Försvar.

Han beskriver hur de kriminella miljöerna och illegala marknaderna vuxit på ett eskalerande sätt de senaste åren. Läget är synnerligen allvarligt, enligt Anders Thornberg.

– Det har grund i en rad olika faktorer. En kraftigt ökad efterfrågan på narkotika, en accelererande teknisk utveckling och digitalisering, en ökad migration och bristande integration.

Vidare beror brottsökningen, enligt rikspolischefen, på att kriminella i dag sysslar med en rad olika brott, att de har högt våldskapital och att de snarare är trogna brottsaffären än nätverket de ingår i.

Anders Thornberg påpekar att en övervägande majoritet av dem som utför morden är unga män från utsatta områden.

– Sätter inte samhället in åtgärder mot dessa kommer vi se ett fortsatt ökande grovt våld, säger han.

Under ytan kan parallellsamhällen med alternativ rättsskipning och ett svagt förtroende för samhällets institutioner synas, enligt Thornberg.

– Parallellsamhället är särskilt allvarligt då det slår in kilar i vårt demokratiska system.

Kriminella nätverk, ofta släktbaserade, kan samtidigt påverka myndigheter, det politiska systemet och det civila samhället, enligt rikspolischefen.

Thornberg vill se ändring på en rad områden för att samhället ska kunna knäcka gängen. Socialtjänsten behöver stärkas och finnas tillgänglig dygnet runt i Sveriges 61 utsatta områden. Tillgångarna hos de kriminella måste kunna förverkas enklare och straffen måste skärpas för organiserade brott.

Information måste också lättare kunna delas mellan myndigheter, samtidigt bör inte polisen behöva ta hand om psykiskt sjuka och berusade personer.

– Det är väldigt många unga pojkar och flickor som mår väldigt dåligt i vårt land. Förra året åkte vi på 24 000 självmordslarm, säger Anders Thornberg.

Den grova organiserade brottsligheten, skjutvapenvåldet och sprängdåden har blivit en av de främsta utmaningarna för svensk polis och hela samhället.

De hätska angreppen på demokratin måste upphöra

Ledare Nu måste det vara slut med smutskastningen av demokratin! Ett val har genomförts där flertalet... tisdag 27/9 00:10

Första kvinnan att leda Italien

Ledare Nyckfullheten i italiensk politik gör att högerblockets framgångar i söndagens val inte... tisdag 27/9 00:00

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt... tisdag 27/9 00:00

Tillbedjan ändrar atmosfär och förväntan

Bönekrönika ”Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och... tisdag 27/9 00:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8) De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier