Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

”Riksdagsledamöterna vet inte vad de röstar ja till”

De svenska riksdagsledamöterna inser inte vad de röstar ja till när de trycker på grön knapp i onsdagens omröstning. Det skriver Svenska Dagbladets skribent Stina Oscarson.

Hon anser att lagförslaget är så galet att hon till en början inte trodde att det var sant.

Nyheter · Publicerad 15:55, 16 nov 2022

”Galet – ska den nya lagen gå under radarn? Jag trodde inte på det när jag hörde det först. Det var liksom för galet.” Så beskriver SvD:s Stina Oscarson sina reaktioner på de lagförslag som kritiker anser skulle hämma journalisters möjligheter att granska Sveriges utländska samarbeten.

Stina Oscarson uppger att hon talat med fler än ett dussin riksdagsledamöter, från olika partier, som uppgett att de inte har en aning om innehållet i det aktuella lagförslaget.

”Vi trycker på knappen över hundra gånger i veckan. Man har inte en chans att sätta sig in i allt. Och har (parti)ledningen sagt att man ska rösta ja, då gör man det”, uppger en riksdagsledamot enligt Oscarson.

Hon påpekar att den nya spionlagen gör journalisters granskningar potentiellt brottsliga.

”Visst. Det finns en skrivning som är till för att skydda just pressfriheten. Det är okej om handlingen är ’försvarlig’. Det är dock ett begrepp vidöppet för tolkning”, skriver Oscarson.

Stina Oscarson anar att Sveriges Natoambitioner är orsaken till att en majoritet av riksdagen så snabbt som möjligt vill införa den nya lagen.

”Om lagen är ett krav från Natos sida eller en frivillig anpassning har jag dock inte kunnat få svar på. Hur mycket våra politiker är beredda att krypa vet vi ännu inte. Desto viktigare i ett sådant läge att vi värnar pressens frihet”, skriver hon.

Om lagen är ett krav från Natos sida eller en frivillig anpassning har jag dock inte kunnat få svar på.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10