Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Riksdagsgrupp: Godkänn nya dykningar vid Estonia

Estland vill inleda dykningar vid Estonias vrak – men måste först få Sveriges godkännande. Nu kräver riksdagens Estoniagrupp att regeringen ger grönt ljus för de estländska dykningarna.

Samtidigt ska svenska åklagare nu granska förlisningen på nytt.

Nyheter · Publicerad 19:00, 24 nov 2020

– Vi vill bara skynda på det här och tycker det är lämpligt att den svenska och finska regeringen lämnar sitt samtycke, säger Henrik S Järrel, tidigare riksdagsledamot och en av initiativtagarna till riksdagens Estoniagrupp.

I ett öppet brev till regeringen och Statens haverikommission kräver Estoniagruppen att Sverige godkänner estländska undersökningar av Estonias vrak.

– Det är väl bättre att man kommer igång med något än att det bara ligger och vilar, säger han.

Tidigare i veckan sa den estländske statssekreteraren Taimar Peterkop att han vill inleda estländska dykningar vid vraket, men vill ha godkännande från Sverige och Finland. Landets nytillträdde inrikesminister Alar Laneman säger sig också vara öppen för en större utredning och är för ett försök att lyfta vraket för att få en fullständig bild.

Sveriges regering kan tänka sig att ändra i lagen om gravfrid för att möjliggöra dykningar vid Estonias vrak. Men det kan dröja till i mars 2021 innan Statens haverikommission kan ge klartecken för en ny utredning.

– Det som förvånar oss i Estoniagruppen är att det ska behöva ta så lång tid att bedöma ett hål, säger Henrik S Järrel.

Att Estland på egen hand börjar utvärdera hålet i vraket förhindrar inte en större utredning på sikt.

– Det betyder inte heller att Statens haverikommission inte kan assistera om det skulle behövas. Men det primära ansvaret åligger flaggstaten i det här fallet och det är Estland.

På sikt vill Estoniagruppen se en oberoende internationell utredning som ska skötas av aktörer utan koppling till de tidigare inblandade staterna, enligt Henrik S Järrel.

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S).

På måndagen kom uppgifter om att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska granska Estoniakatastrofen för att se om brott har begåtts.

Åklagare inom enheten får fallet på sitt bord för att granska om förundersökning ska inledas angående förlisningen.

– Riksåklagare har beslutat att ärendet ska handläggas av en åklagare på enheten, bekräftar Karin Rosander, kommunikationsdirektör på åklagarmyndigheten, till TT.

Fallet ska handläggas på den första rättsliga nivån, vilket innebär att den åklagare som får fallet tilldelat sig, börjar från början.

Anledningen är att nya omständigheter kring förlisningen kan ha framkommit i den nya dokumentärfilmen om Estonia, skriver SR.

I anslutning med förlisningen för 22 år sedan granskade åklagare fallet, och kom då till slutsatsen att en förundersökning som polisen inlett skulle läggas ned.

Beslutet överprövades i ytterligare två nivåer, med slutgiltig överprövning till riksåklagaren som kom till samma slutsats.

Det är osäkert hur lång tid det kan ta innan åklagare fattar ett beslut om en formell förundersökning ska inledas.

Det är väl bättre att man kommer igång med något än att det bara ligger och vilar.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier