Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Riksdagsgrupp: Godkänn nya dykningar vid Estonia

Estland vill inleda dykningar vid Estonias vrak – men måste först få Sveriges godkännande. Nu kräver riksdagens Estoniagrupp att regeringen ger grönt ljus för de estländska dykningarna.

Samtidigt ska svenska åklagare nu granska förlisningen på nytt.

Nyheter · Publicerad 19:00, 24 nov 2020

– Vi vill bara skynda på det här och tycker det är lämpligt att den svenska och finska regeringen lämnar sitt samtycke, säger Henrik S Järrel, tidigare riksdagsledamot och en av initiativtagarna till riksdagens Estoniagrupp.

I ett öppet brev till regeringen och Statens haverikommission kräver Estoniagruppen att Sverige godkänner estländska undersökningar av Estonias vrak.

– Det är väl bättre att man kommer igång med något än att det bara ligger och vilar, säger han.

Tidigare i veckan sa den estländske statssekreteraren Taimar Peterkop att han vill inleda estländska dykningar vid vraket, men vill ha godkännande från Sverige och Finland. Landets nytillträdde inrikesminister Alar Laneman säger sig också vara öppen för en större utredning och är för ett försök att lyfta vraket för att få en fullständig bild.

Sveriges regering kan tänka sig att ändra i lagen om gravfrid för att möjliggöra dykningar vid Estonias vrak. Men det kan dröja till i mars 2021 innan Statens haverikommission kan ge klartecken för en ny utredning.

– Det som förvånar oss i Estoniagruppen är att det ska behöva ta så lång tid att bedöma ett hål, säger Henrik S Järrel.

Att Estland på egen hand börjar utvärdera hålet i vraket förhindrar inte en större utredning på sikt.

– Det betyder inte heller att Statens haverikommission inte kan assistera om det skulle behövas. Men det primära ansvaret åligger flaggstaten i det här fallet och det är Estland.

På sikt vill Estoniagruppen se en oberoende internationell utredning som ska skötas av aktörer utan koppling till de tidigare inblandade staterna, enligt Henrik S Järrel.

TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S).

På måndagen kom uppgifter om att Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska granska Estoniakatastrofen för att se om brott har begåtts.

Åklagare inom enheten får fallet på sitt bord för att granska om förundersökning ska inledas angående förlisningen.

– Riksåklagare har beslutat att ärendet ska handläggas av en åklagare på enheten, bekräftar Karin Rosander, kommunikationsdirektör på åklagarmyndigheten, till TT.

Fallet ska handläggas på den första rättsliga nivån, vilket innebär att den åklagare som får fallet tilldelat sig, börjar från början.

Anledningen är att nya omständigheter kring förlisningen kan ha framkommit i den nya dokumentärfilmen om Estonia, skriver SR.

I anslutning med förlisningen för 22 år sedan granskade åklagare fallet, och kom då till slutsatsen att en förundersökning som polisen inlett skulle läggas ned.

Beslutet överprövades i ytterligare två nivåer, med slutgiltig överprövning till riksåklagaren som kom till samma slutsats.

Det är osäkert hur lång tid det kan ta innan åklagare fattar ett beslut om en formell förundersökning ska inledas.

Det är väl bättre att man kommer igång med något än att det bara ligger och vilar.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier