Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Annelie Enochson (KD) Foto: Foto: Kristdemokraterna

”RFSU har för stort inflytande”

Annelie Enochson, riksdagsledamot för Krist-demokraterna, går i en ny riksdagsmotion till attack mot RFSU:s stora inflytande över sexualundervisningen i skolan. Och på samma sätt som när Enochson tidigare kritiserat organisationen, väljer partiet att markera att man inte står bakom skrivelsen.

Nyheter · Publicerad 11:45, 11 okt 2013

I våras menade Annelie Enoch­son på sin blogg att radio­programmet "Människor och tro" gick i Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU:s, ledband och använde organisationen som neutral part i ett inslag om sexualkunskap på kristna friskolor.
Då gick KD:s presschef Jo­han Ingerö ut och menade att det var riktigt dumt skrivet, och andra vice partiledaren David Lega tog "hundra procent avstånd".

Annelie Enochson har nu lagt en ny motion i riksdagen där hon ifrågasätter RFSU:s ställning i skolan. Hon skriver bland annat: "RFSU äger en närmast monopolliknande ställning för att informera ungdomar om sex. Organisationens tillträde till skolornas undervisning saknar motstycke."
Enochson är, liksom bland andra en rad kristna ungdomsförbund, också kritisk mot organisationens förslag på idéer att integrera sexualkunskap i alla ämnen.

Efter att Enochson intervjuats på sajten Nyheter24 om sin motion, väljer Emma Henriksson, gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen, att för nättidningen poängtera att partiet inte står bakom motionen.
– Vi måste lita på lärarnas bedömning av hur undervisningen bör läggas upp och vilket material som används. Självklart ska all undervisning vara i överensstämmelse med skollagen och kursplanen för sex och samlevnad. Med betoning på både sex och på samlevnad, säger Emma Henriksson.
RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson är också kritisk till Enochsons skrivelse och anser att det är märkligt att "hoppa på" en organisation i en motion i riksdagen.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier