Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

I en RFSU-bok ges exempel på barn som leker doktor med sexuella anspelningar. Den kritiseras starkt av förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg (till vänster). (Barnen på högra bilden har inget samband med texten.) Foto: Andreas Hillergren/TT & Ligthstock

RFSU-bok till förskolor upprör – manar barn till sexuell aktivitet

I den illustrerade boken Snippor och snoppar från RFSU beskrivs det hur barn klär av sig nakna och undersöker varandras kroppar. I boken, som spridits till förskolor runt om i landet, hävdas det vidare att pojkar kan ha kvinnligt könsorgan och vice versa.

Boken upprör många, bland annat höjdhoppsprofilen Patrik Sjöberg.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 maj 2023

Det handlar om ett material från lobbygruppen RFSU som först gavs ut 2007 och som förnyades 2015. Den illustrerade boken ska återge en dag på en fiktiv förskola där man pratar om kropp och sexualitet. Det berättas om hur en pojke vill rita sig själv naken fast med en snippa i stället för en snopp. Barnen får även frågor om vilket könsorgan de själva skulle vilja ha och om de kan tänka sig att byta.

”En person kan känna sig som flicka om den har en snopp eller som pojke om den har en snippa. Ibland vet man kanske inte riktigt och egentligen spelar det kanske inte så stor roll”, säger en av pedagogerna till barnen i boken.

I en annan passus i boken står det hur barn tar på sig själva med en förskollärare närvarande:

”Några barn pillar på sina snoppar eller snippor när de vilar. De tycker att det känns mysigt.”

Det berättas också om hur barnen på förskolan klär av sig och undersöker varandras nakna kroppar.

”Somchai får ta av sig byxorna och kalsongerna så att doktor Axel kan lyssna med stetoskopet på hans stjärt och ge honom en spruta. Somchai tycker att det pirrar och känns varmt i hela kroppen när han ligger naken och blir undersökt av Axel [...] Sen får Maria vända på sig och Axel lyssnar med stetoskopet på hennes mage och snippa. Maria tycker att det känns jätteskönt i kroppen när hon blir undersökt och hon blir alldeles röd och varm om kinderna.”

Sedan innehållet i RFSU-boken började spridas på sociala medier och nyhetssajter har upprördheten varit stor. Kritiker menar att det handlar om en form av grooming, grov sexualisering av barn och är ett steg mot att normalisera pedofili.

”Jag har själv barn på förskola. Om de hade berättat att de låg och pillade på sig själva med en lärare under vilan hade jag anmält hela förskolan. Och aldrig mer låtit dem gå dit”, skriver en person på Twitter.

”Att normalisera onani och sexlekar på förskolan är inte okej. Sexualkunskap kommer senare”, skriver en annan.

Även organisationen Dumpen, som konfronterar och hänger ut personer som söker kontakt med barn i sexuella syften, riktar kritik mot RFSU. I ett Facebookinlägg menar man att det inte går att undervisa om samtycke och samtidigt sudda ut gränserna genom att uppmuntra barn att röra vid varandras privata delar.

”Ser man tillbaka på historien så har resultatet av vuxna som vill främja barnens sexualitet inte gynnat dem. Tvärtom så har ämnet ofta blivit till en honungsfälla för människor som vill påverka barn att ta en del i vuxnas sexualitet”, skriver man.

Sajten drivs av höjdhoppsprofilen Patrik Sjöberg och Sara Nilsson, som båda utsattes för sexuella övergrepp som barn.

Ser man tillbaka på historien så har resultatet av vuxna som vill främja barnens sexualitet inte gynnat dem.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00