Nyheter

RFSL tjänar miljonbelopp på hbtq-certifieringar

RFSL startade med hbtq-certifieringar år 2008, skriver SvD. Här är en bild från 2014, innan begreppet hbt hade ersatts av hbtq.
RFSL startade med hbtq-certifieringar år 2008, skriver SvD. Här är en bild från 2014, innan begreppet hbt hade ersatts av hbtq.

Mer än 400 företag och organisationer har hbtq-certifierats av RFSL. Nu berättar flera medier att verksamheten är en miljonindustri. Exakt vad en certifiering kostar är inte klarlagt, men priset för en grupp på 25 personer är cirka 125 000 kronor.

Publicerad Uppdaterad

Hbtq-certifiering

Certifieringen leds av en utbildare från RFSL och genomförs under cirka fem månader. Samtliga anställda i verksamheten genomgår utbildningen och är delaktiga i arbetet.

Källa: RFSL

Barnavårdscentraler, bibliotek och kommunala bolag finns bland de hundratals instanser som genomgått utbildning för att bli ”hbtq-certifierade”. Den som har ensamrätt på certifieringen är RFSL.

Nu visar en granskning av Svenska Dagbladet att verksamheten är en mångmiljonindustri. Intäkterna till RFSL:s företag ”RFSL Media & Info AB”, som sköter certifieringarna, uppges ha ökat stadigt. År 2016 blev resultatet efter finansnetto drygt 2,7 miljoner av en total omsättning på 10,3 miljoner, skriver tidningen. Vinstmarginalen på 26,9 procent kan jämföras med rikssnittet på fem–sju procent, skriver man vidare.

Exakt vad en hbtq-certifiering kostar är inte klarlagt, men grundpriset är, enligt RFSL:s hemsida, 5 000 kronor per person som utbildas vid en grupp på cirka 25 personer.

Upplägget på utbildningen är fyra halvdagars utbildningstillfällen med all personal i verksamheten, två workshops med en framtagen ”hbtq-grupp”, handledning ”i arbetet med att undersöka normer och risker i verksamheten”, uppföljning av handlingsplan samt inledande och avslutande möte med ledning, HR och fack.  

Målet med certifieringen är att de anställda ska få ”ökad kunskap om hbtq, normer samt konsekvenser av normer för hälsa och livsvillkor för hbtq-personer” och att verksamheten ska påbörja ett ”förändringsarbete för en öppen och inkluderande arbetsmiljö, samt ett välkomnande bemötande av besökare, utifrån ett hbtq-perspektiv”, skriver RFSL på sin hemsida.

Vinsterna från certifieringarna går, enligt RFSL:s uppgift till SvD, till olika projekt som riksförbundet driver.

Något falnande intresse för hbtq-certifieringarna ser man inte på RFSL.

– Vi har växt väldigt stadigt de senaste åren både när det gäller certifieringen och andra utbildningar. Intresset har ökat speciellt inom den privata sektorn de senaste två åren. Så det finns absolut expansionsmöjligheter, jag ser ingen gräns för hur verksamheten kan växa, säger förbundets utbildningschef Gustaf Hedman till Svenska Dagbladet.

Powered by Labrador CMS