På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Restriktionerna slår hårt mot religionsutövning

Barngrupper, begravningar och museikyrkor. Sedan de hårdare restriktionerna infördes i december har det kommit flera exempel på hur olika regler slår mot verksamheter beroende på om de har religiösa inslag eller inte.

Nyheter · Publicerad 10:50, 4 maj 2021

Världen idag har tidigare skrivit om hur religiösa sammankomster begränsas just för sitt innehåll, och inte för att de egentligen skulle bidra till mer smittspridning.

Varnhems kyrka får till exempel släppa in upp till 70 besökare när lokalen används som museum. Men vid gudstjänster och tidebön är maxtaket åtta, i samma rymliga byggnad.

I Västa Götaland har man bedömt att barnverksamhet med religiösa inslag som kristen sång eller bön klassas som ”allmän sammankomst” och därför måste hålla sig till åttaregeln. Detta till skillnad från övrig barnverksamhet inom fritid, kultur och idrott, som undantas från begränsningarna.

Beskedet ledde till att Brålanda pastorat DO-anmälde länsstyrelsen.

Många kritiker har pekat på att religionsutövning hör till de mänskliga rättigheter som inte får begränsas mer än i yttersta nödfall, vilket inte gäller många av de andra verksamheter som har större spelrum under pandemin.

Att religiösa sammankomster betecknas som allmänna sammankomster i ordningslagen gör också skillnad när det handlar om begravningar.

Om en begravning sker i form av en religiös sammankomst får den ha högst 20 deltagare. Sker den som en borgerlig, icke-religiös, ceremoni, anses den vara privat och inte en allmän sammankomst. Det betyder att det inte finns någon deltagarbegränsning – om inte en sådan gäller för den lokal man vill använda.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier