Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Resa ska stötta kristna och Israel

Missionsbåten Elida sätter segel inom kort för sin första resa någonsin till Israel. Syftet är att visa sitt stöd för Mellanösterns enda demokrati, och för regionens hotade kristna befolkning. – Det är ett sätt att visa att det finns svenskar som faktiskt uppskattar att den judiska kommuniteten tillsammans med många andra grupper försöker att upprätthålla demokratiska värderingar. Dessutom vill vi lyfta fram kristnas situation i Mellanöstern, säger skepparen Stefan Abrahamsson.

Nyheter · Publicerad 06:00, 15 aug 2018

Lördagen den 25 augusti klockan 15 seglar Elida från Hönö på Västkusten mot Medelhavet. Europaparlamentarikern Lars Adaktusson (KD) kommer att medverka vid avseglingen, och efter ett antal stopp längs vägen anländer fartyget den 11 oktober till hamnen i Herzliya, strax utanför Tel Aviv.

”Jag välkomnar och uppmuntrar alla initiativ som tas för att hedra det judiska folkets obevekliga respekt för demokratins och rättsstatens kärnvärden, en respekt som alltid kommer stå starkare än grannländernas demokratiförakt”, säger Lars Adaktusson med anledning av Elidas satsning, enligt ett nyhetsbrev från besättningen, Pilgrim 2018.

Att segla till Israel med Elida har "funnits som en tanke och en önskan" i många år, berättar skepparen Stefan Abrahamsson.

– Men den sista tiden, när världsopinionen har varit som den varit, har det blivit mer och mer aktuellt. När jag var i Israel förra sommaren kände jag att nu är det dags, nu kan vi inte vänta längre, säger han till Världen idag.

Elida stannar i Israel i elva dagar.

– Vi kommer ligga där och ha öppet fartyg, och berätta om vad vi gör och varför. Och vi kommer att bjuda på svenskt fika, säger Stefan Abrahamsson.

Några bönemöten kommer man dock inte att bjuda in till.

– Vi kommer att möta ett antal kristna grupper och vara med på lite olika saker i kristna kyrkor. Men när det gäller vårt officiella besök så är det inte av evangeliserande art, utan det handlar om att lyfta fram vikten av demokrati och mänskliga rättigheter, säger han.

Elida har även kontakt med messianska församlingar, och Stefan Abrahamsson är väl medveten om att livet i Israel inte är lätt för landets allt fler Jesustroende judar.

– Israel är en demokrati där får man lov att ha olika uppfattningar, och det är inte vår uppgift att ta ställning på det sättet, säger han om tillvaron för de messianska judarna, som bland annat inte har samma rätt att invandra till Israel som andra judar.

– Men saker och ting måste ses i perspektiv. Och utan att förringa att det varit jobbiga situationer för messianska judar från vissa ortodoxa grupper, så har kristna i Israel det fantastiskt bra, jämfört med andra platser i Mellanöstern.

Stefan Abrahamsson påpekar att Israel har en bred åsiktskorridor och en livaktig press, och att landets ledande politiker är vana vid att ta omfattande kritik – något som han menar är otänkbart under Hamas i angränsande Gaza.

– Till dem som kritiserar oss säger jag att det enda land i Mellanöstern vi kan gå till med orden "Sailing for Jesus" på sidorna är just Israel. Och trots att vi inte är en judisk företeelse så välkomnar de oss med öppna famnen. Det tycker jag känns väldigt bra.

Både Jerusalem Post och Ynetnews har berättat om Elidas förestående resa. Något intresse från andra svenska medier än de kristna tidningarna har Stefan Abrahamsson inte märkt av.

– Nyss blev jag kontaktad av en muslimsk radio- och tv-kanal i Kapstaden. Så det här sprider sig på många märkliga vägar.

Det enda land i Mellanöstern vi kan gå till med orden "Sailing for Jesus" på sidorna är just Israel.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt