På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En pro-rysk rebell ur seperatistbataljonen Rysk-ortodoxa armén på vakt i närheten av Donetsks flygplats. I bakgrunden syns bataljonens flagga som bland annat består av en Kristusikon. Foto: Dmitry Lovetsky/AP Photo/TT

Religiös tillhörighet viktig för proryska separatister

Ett av de proryska separatisternas huvudmål är att de nya republikerna inte bara ska försättas under rysk kontroll utan att även den mäktiga rysk-ortodoxa kyrkan ska vara den enda giltiga kyrkan i enklaverna.

Nyheter · Publicerad 10:42, 14 nov 2014

Under Euromaidan-rörelsen, som kulminerade i den förre ryskvänlige presidenten Viktor Janukovitj’s avgång tidigare i år, visade de ukrainska kristna en enad front mot korruption och mot våld.
Mitt bland oroligheterna i huvudstaden Kiev, där oskyldiga demonstranter sköts till döds av statliga specialstyrkor, samlades kyrkoledare från alla sammanhang för att be för situationen. Dock inte några företrädare från rysk-ortodoxa kyrkan, som är underställd patriarken i Moskva. Kyrkan anses av kritiker i sin tur vara mer eller mindre underställd den ryske presidenten Vladimir Putin.

När proryska rebeller under året intagit städer som Donetsk och Luhansk har det kommit ut vittnesrapporter om hur man beslagtagit frikyrkobyggnader i områdena.
Miljonstaden Donetsk stadskärna är numera öde och tom och mängder av människor har tagit sin tillflykt till närliggande städer som inte hotas på samma sätt av kriget.
En del har till och med rest den långa vägen till Kiev för att sätta sig i säkerhet.
Sergey Scherban, som är en av pastorerna i Donetskkyrkan Livets ord, berättade för Världen idag i slutet av augusti hur deras stora kyrkobyggnad beslagtogs av separatister. Den påföljande söndagen ställde församlingen för första gången på tjugo år in sin gudstjänst.
Separatisterna krävde ett möte med församlingens ledning och ville tvinga pastorerna att skriva under ett dokument där man frivilligt skrev över byggnaden till Donetsks folkrepublik (DNR) som utbrytargrupperna kallar området.
– De vägrade, och då visade rebellerna ett beslut från DNR:s regering att man kunde ockupera huset för sina egna syften, berättade Scherban för Världen idag.

Under hösten har separatisternas agenda om en enda kyrka fortsatt omsättas i verklighet.
– Alla andra kyrkor klassas som farliga sekter, berättar Scherban, och förklarar att DNR har intagit många kyrkbyggnader i Donetsk Oblast, en region som ligger i sydöstra Ukraina och delvis gränsar till Ryssland, berättade Sergey Scherban för Världen idag.
– Många församlingsmedarbetare har dödats när de försökt hjälpa människor att fly från de här zonerna. Både församlingar och medarbetare har bestulits på egendomar och personliga tillhörigheter och många pastorer har kidnappats. En del har släppts men flera är fortfarande fångar, konstaterade Sergey.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Fakta. Kristendom i Ukraina

  • Enligt opinionsundersökningen ”Vilken religiös grupp tillhör du” som genomfördes år 2006, säger sig drygt 33 procent av landets befolkning, 46,9 miljoner vid tillfället, vara kristna.
  • Av dem sade sig 26,8 procent vara aktiv i en ortodox kyrka och 5,9 procent tillhörde katolska kyrka. 
  • Endast 0,9 procent av befolkningen sade sig vara protestanter. 

 Källa: Razumkov centre

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier