Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

Religiös S-rörelse till attack mot Världen idag

Socialdemokrater för tro och solidaritet, före detta Broderskapsrörelsen, har för första gången fått en muslimsk ordförande. Under förbundets kongress på lördagen valdes Sara Kukka-Salam till ny förbundsordförande efter Ulf Bjereld.

Samtidigt går förbundet till hårt angrepp mot Världen idag, efter förra veckans ledartext om rörelsen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 aug 2020

Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) har numera en muslimsk ordförande. Sara Kukka-Salam, kommunalråd i Solna, valdes till ny förbundsordförande vid förbundets digitala kongress på lördagen. Hon efterträder Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, som hade avböjt omval.

För snart tio år sedan, i november 2010, förklarade dåvarande Broderskapsrörelsen att man inte längre skulle vara en kristen rörelse, utan en allmänt religionsrelaterad rörelse.

I en ledare i Världen idag i förra veckan skriver Per Ewert att STS samarbete med muslimska organisationer inleddes redan på 1990-talet och att steget att välja en muslimsk ordförande därför är väntat.

”Under förbundets knappt 90 år har det uthålligt verkat med fokus på att vidga inflytandet för socialdemokratin, först inom kristenheten och i takt med den ökade invandringen också gentemot landets muslimer. Förbundets namnbyten vittnar också om hur den kristna grund som från början fanns i namnet steg för steg har tonats ner”, skriver han bland annat.

Som svar på denna ledartext skriver STS på Twitter:

”Idag skriver en liten radikal kristen tidning om att vi numera är sekulära samt muslimer. Och definitivt inte kristna. Dessa konservativa försök att lägga beslag på vad som är den enda ʼäkta tronʼ illustrerar bara varför vi behövs … Att konservativa försöker tillskriva oss diverse agendor är bara ett kvitto på att vi gör rätt, och att de har slut på argument. Generellt har progressiva kristna och progressiva muslimer mycket mer gemensamt och lättare att andas fritt i samma rum än när de/vi umgås med konservativa i den egna traditionen.”

Per Ewert tycker att STS reaktion på hans ledartext bara vittnar om en irritation över att bli granskad.

– Det är ganska märkligt i ett öppet samhälle. Min ledartext spekulerade inte ut ur tomma intet, utan citerade helt enkelt vad som formulerats på deras hemsida, i motioner och historiskt. De nämner inte att jag har fel i sak, men klistrar gärna etiketter på den som granskar, säger han.

– Socialdemokrater för tro och solidaritet är en maktfaktor i samhället, i partiet och i regeringen. Det ligger ett stort intresse i att granska vad de säger och vilka krafter som ligger till grund för Socialdemokraternas vägval, fortsätter han.

Även Dagens ledarskribent Frida Park kritiseras av STS på Twitter. Hon anklagas för att sprida konspirationsteorier efter sin ledartext om valet av Kukka-Salam. Där tar hon bland annat upp rörelsens koppling till Sveriges muslimska råd, något som även Johan Westerholm skrivit om i Världen idag.

”Vi är och förblir ett förbund för progressiva troende. Inte konservativa, murbyggande och inskränkta figurer som hellre spekulerar på sin kammare än går ut och söker sanningen i världen”, twittrar STS.

En motion om att STS ska verka för att socialdemokraterna drar sig ur kyrkopolitiken, röstades ner av kongressen med siffrorna 68 mot 5, 2 avstod. Det meddelar STS politiske sekreterare, Mattias Irving.

Det ligger ett stort intresse i att granska vad de säger och vilka krafter som ligger till grund för Socialdemo-kraternas vägval.

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Nuri Kino coronasjuk – manar till ansvar

Coronapandemin. Journalisten och författaren Nuri Kino är hemma igen efter att ha vårdats på sjukhus för covid-19.... onsdag 25/11 10:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...