Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Religionslärare mordhotad efter att ha visat karikatyr

Upprörda muslimer protesterade förra veckan utanför en skola i norra England efter att en religionslärare visat en Muhammedkarikatyr på en lektion. Skolan valde att stänga av läraren och be om ursäkt för innehållet på lektionen. Läraren ska nu ha blivit mordhotad och gått under jorden. Samtidigt har 60 000 personer visat sitt stöd för läraren i en namninsamling.

Nyheter · Publicerad 08:00, 1 apr 2021

Det var måndagen den 22 mars som en ung religionslärare på Batley Grammar School, i norra England, visade en Mohammedkarikatyr på en religionslektion, rapporterar bland annat BBC.

På torsdagsmorgonen protesterade ett dussintal personer utanför skolan och krävde ett avskedande av läraren, uppger den lokala nyhetssajten Yorkshirelive.

I ett videoklipp kan man höra att de protesterande personerna ropar, ”Ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans profet”, på arabiska.

Polis kom till platsen och även imamen Mohammed Amin Pandor, som i en video ses uttala sig.

– Det som har hänt är helt oacceptabelt och det har vi låtit skolan förstå, sade imamen, och berättade att de protesterande personerna också bett om en utredning.

Senare samma dag gav skolans huvudlärare Gary Kibble ett uttalande, också publicerat av Yorkshirelive.   

– Skolan ber otvetydigt om ursäkt för att ha använt en helt olämplig bild i en nyligen genomförd lektion i religion. Den borde inte ha använts. Den anställde har också framfört sin uppriktiga ursäkt, sade Kibble.

Han berättade också att skolan dragit in undervisningsmomentet och ser över hur de ska gå vidare med stöd från alla samhällsgrupper i skolan, samt att religionsläraren blivit avstängd i väntan på en oberoende utredning.

Torsdagsdramat i Batley blev snabbt en brittisk riksnyhet och ytterligare uppgifter har kommit fram.

I en artikel på Daily Mails sajt berättar religionslärarens pappa att hans son ska ha blivit mordhotad, valt att gå under jorden och nu fruktar för både sitt, sina barns och sin partners liv.

– Han är förkrossad. När han börjar prata så bryter han bara ihop och gråter, säger pappan.

Det kontroversiella bildmaterial som sonen använde på sin lektion ska ha rört sig om den franska satirtidningen Charlie Hebdos karikatyrteckningar av Muhammed, alltså samma som den franske läraren Samuel Paty visade för sina elever innan han fick halsen avskuren i oktober.

Samtidigt hävdar den engelske religionslärarens pappa att lektionen var en del av skolans läroplan och att andra lärare har gjort exakt samma sak.

– Skolan borde ha gjort klart för de protesterande att om anstöt väckts så var det inte min sons fel. Det var skolans policy att visa den här bilden, säger fadern.

Den brittiska regeringens minister för lokalstyre och samhällsgemenskaper, Robert Jenrick, har också uttalat sig angående det som har hänt. I en intervju med LBC radio uttrycker han sig kritiskt både mot protesterna utanför skolan och mot hur religionsläraren drabbats.

– En lärare ska naturligtvis inte behöva gömma sig på grund av något denna kan ha gjort eller sagt i klassrummet, säger Jenrick.

Religionsläraren får även stöd i form av en växande namninsamling, som pläderar för att han ska få behålla sitt jobb, och som enligt Daily Mail har passerat 60 000 signaturer.

En lärare ska naturligtvis inte behöva gömma sig på grund av något denna kan ha gjort eller sagt i klassrummet.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00