Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Sverige och EU verkar för att ”återupptagna, meningsfulla förhandlingar mellan Israel och Palestina och en lösning, baserad på folkrätten, där två stater kan leva tillsammans i fred och säkerhet”, sade Ann Linde i årets utrikesdeklaration. Foto: Henrik Montgomery/TT

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i regeringens utrikesdeklaration. Däremot talade utrikesminister Ann Linde (S) om Sveriges och EU:s oro för utvecklingen av mänskliga rättigheter i bland annat Ryssland, Turkiet, Iran och Kina.

Nyheter · Publicerad 17:00, 24 feb 2021

”EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. I en osäker värld ska EU vara en stark röst för fred, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer,” sade Ann Linde i utrikesdeklarationen, som hon läste upp i riksdagen på onsdagen.

Allra först anknöt utrikesministern till att det i år är 100 år sedan kvinnor för första gången fick rösta i ett riksdagsval. Hon betonade även vikten av att ”bedriva en feministisk utrikespolitik för kvinnors och flickors rättigheter”, och sade att Sverige nu kan fördjupa och förnya samarbetet med USA i fråga om ”demokrati och jämställdhet, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter”.

Men i övrigt konkretiserade Ann Linde inte innebörden av ”mänskliga rättigheter”, och nämnde oron för yttrandefriheten enbart i samband med utvecklingen i Kina och på internet.

Hon berättade att regeringen avser att ”bjuda in till en dialog med plattformsföretagen för att diskutera hur de tillsammans med civilsamhället kan motverka hot och hat, stärka demokratin och värna mänskliga rättigheter på internet”.

Hon sade ingenting om att ökade kontroller i sin tur skulle kunna innebära begränsad yttrandefrihet.

Antisemitimen nämndes framför allt i relation till internet:

”Antisemitism på sociala medier är ett av flera viktiga ämnen när regeringen bjuder in till Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism”, sade Ann Linde om den konferens i Malmö i oktober som ursprungligen skulle hållits 2020.

När det gäller relationen till Israel använde sig Ann Linde av närmast identiska formuleringar som förra året.

”Regeringen värnar relationen med både Israel och Palestina,” sade hon, och tillade att Sverige och EU verkar för ”återupptagna, meningsfulla förhandlingar mellan Israel och Palestina och en lösning, baserad på folkrätten, där två stater kan leva tillsammans i fred och säkerhet”.

Tydligare uttalade sig utrikesministern om Iran, som hon menade ”måste återgå till full efterlevnad” av den kärntekniska överenskommelsen.

”Vi understryker också den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i Iran,” tillade Ann Linde.

Men religionsfrihet nämndes över huvud taget inte.

Senast det skedde på ett uttryckligt sätt i en utrikesdeklaration var 2019, då Margot Wallström (S) var utrikesminister.

”På många håll i världen sker förföljelser av religiösa minoriteter, det är oacceptabelt”, sade utrikesministern då.

Hon sade också att relationerna mellan ”olika etniska och religiösa grupper, som exempelvis de kristna, samt kurdernas ställning är avgörande för långsiktig fred och stabilitet i Irak”.

I förra årets deklaration nämndes religionsfrihet endast i relation till kampen mot IS: ”Kurder, kristna och andra minoriteter i regionen måste skyddas”.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier