Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Rektor på Livets ord blir katolik

Rektorn på Livets ords kristna gymnasium, Mats Hansén, blir katolik. Han blir kvar som rektor, men framhåller att konversionen inte påverkar inriktningen på hans ledarskap.– Jag är en pedagogisk ledare, inte en teologisk, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 okt 2014

Till grund för steget ligger en personlig process som pågått under flera år.
– Det har varit en lång inre resa som jag har gjort själv under många år. Man kan säga att den nu kulminerar i att jag upptas i Katolska kyrkan, säger Mats Hansén.
Tidigare i år lämnade Livets ords grundare Ulf Ekman församlingen för att bli katolik. Mats Hanséns beslut har inget att göra med Ulf Ekmans beslut, understryker rektorn.
– Min resa har inget alls med Ulfs och Birgittas resa att göra. Jag blev lika förvånad som alla andra när de blev upptagna i Katolska kyrkan.

Mats Hansén blir kvar som rektor för gymnasiet. I ett uttalande skriver Livets ords styrelse att man ser det som "högst önskvärt" att personer i chefsställning är aktiva i Livets ords församlingsarbete, men att gymnasierektorns beslut är hans eget och inget som styrelsen kan påverka. Man skriver även att "gymnasiet på samma sätt som tidigare kommer att arbeta utifrån den vision Livets ord har som huvudman för verksamheten".
– Styrelsen ser situationen som problematisk, men vi måste respektera och förhålla oss till hans eget beslut, även från ett arbetsrättsligt perspektiv. Mats Hansén har betonat för oss att han fortsatt helhjärtat står bakom gymnasiets vision och profil, säger Magnus Westergård, skolchef för alla Livets ords skolor.

Mats Hansén understryker att hans funktion som rektor och hans arbetsuppgifter inte är av pastoral karaktär eller berör teologi, och att han ämnar hålla sina personliga ställningstaganden helt för sig själv.
– Jag är en pedagogisk ledare, inte en teologisk. Jag har inte hållit i någon morgonsamling eller så och kommer inte att göra det nu heller. Den andliga inputen på gymnasiet står församlingen för.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Vad finns det att omvända sig ifrån?

Ledare Är coronakrisen ett tillfälle för omvändelse? Ett antal röster från svensk och internationell... tisdag 2/6 00:00

Protesterna i USA urartar – nu kan militären kallas in

Upplopp. President Donald Trump säger att han kallar in militären för att möta våldsamma protester i städer... tisdag 2/6 14:29

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Trump höll upp Bibeln vid vandaliserad kyrka

USA. Bland sina supportrar hyllas president Donald Trump för att han lät sig fotograferas vid en kyrka... tisdag 2/6 14:27

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...