Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Rektor på Livets ord blir katolik

Rektorn på Livets ords kristna gymnasium, Mats Hansén, blir katolik. Han blir kvar som rektor, men framhåller att konversionen inte påverkar inriktningen på hans ledarskap.– Jag är en pedagogisk ledare, inte en teologisk, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 okt 2014

Till grund för steget ligger en personlig process som pågått under flera år.
– Det har varit en lång inre resa som jag har gjort själv under många år. Man kan säga att den nu kulminerar i att jag upptas i Katolska kyrkan, säger Mats Hansén.
Tidigare i år lämnade Livets ords grundare Ulf Ekman församlingen för att bli katolik. Mats Hanséns beslut har inget att göra med Ulf Ekmans beslut, understryker rektorn.
– Min resa har inget alls med Ulfs och Birgittas resa att göra. Jag blev lika förvånad som alla andra när de blev upptagna i Katolska kyrkan.

Mats Hansén blir kvar som rektor för gymnasiet. I ett uttalande skriver Livets ords styrelse att man ser det som "högst önskvärt" att personer i chefsställning är aktiva i Livets ords församlingsarbete, men att gymnasierektorns beslut är hans eget och inget som styrelsen kan påverka. Man skriver även att "gymnasiet på samma sätt som tidigare kommer att arbeta utifrån den vision Livets ord har som huvudman för verksamheten".
– Styrelsen ser situationen som problematisk, men vi måste respektera och förhålla oss till hans eget beslut, även från ett arbetsrättsligt perspektiv. Mats Hansén har betonat för oss att han fortsatt helhjärtat står bakom gymnasiets vision och profil, säger Magnus Westergård, skolchef för alla Livets ords skolor.

Mats Hansén understryker att hans funktion som rektor och hans arbetsuppgifter inte är av pastoral karaktär eller berör teologi, och att han ämnar hålla sina personliga ställningstaganden helt för sig själv.
– Jag är en pedagogisk ledare, inte en teologisk. Jag har inte hållit i någon morgonsamling eller så och kommer inte att göra det nu heller. Den andliga inputen på gymnasiet står församlingen för.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...