Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

Rekordstort intresse för att hjälpa judiska flyktingar

PTL Ministries hade nyligen målsättningen att hjälpa 500 ukrainska judar till Israel. Nu har gåvogivare bidragit med pengar som räcker till dubbelt så många.

– Man blir så oerhört berörd, säger pastorn Tommy Lilja och berättar att insatsen har fått Israels premiärminister att höra av sig.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 mar 2022

Kort efter krigsutbrottet i Ukraina berättade Världen idag att Tommy Liljas organisation, PTL Ministries, hade en målsättning om att hjälpa 500 ukrainska judar till Israel. Nu har detta mål redan överträffats med råge. Bland annat har ett barnhem med 100 föräldralösa judiska barn, beläget i den ukrainska staden Odessa, evakuerats. Dessa barn anlände till Israel för drygt en vecka sedan.

– Människor ger med hjärtat. Vi har fått in medel som räcker till att hjälpa 1 000 judar från Ukraina hem till Israel. Nu höjer vi målet till 1 500, berättar Tommy Lilja.

– Man blir så oerhört berörd. Alla kan inte hjälpa alla, men vi har kontakter med ukrainska judar som flyr för sina liv. Det känns naturligt att vi riktar vårt stöd dit vi har en öppen dörr, fortsätter han.

Tommy Lilja berättar att Israels premiärminister Naftali Bennett hört av sig.

– Han har skrivit till flera organisationer och tackat för att vi hjälper det judiska folket, säger han.

I onsdags hade cirka 20 000 judar ringt till ”hotline”, en telefonlinje som erbjuder stöd och hjälp till ukrainska judar. 7 000 av dem har ansökt om att få komma till Israel. En del av dessa människor får nu hjälp av PTL och organisationens samarbetspartner.

– Tillsammans med våra samarbetspartner ger vi de judiska flyktingarna mat, tak över huvudet, skydd och säkerhet, både i Ukraina och i grannländerna. Varje enskild människa som vi kan hjälpa är ett liv som vi kanske är med och räddar.

Den 10 mars hade PTL hjälpt 700 judar att flyga till Israel och fler ska det alltså bli framöver.

– Vi är en del av de 38 flyg som planeras den kommande månaden. Det är förstås osäkert exakt när och i vilken takt, men det är planen, säger Tommy Lilja och säger att han upplever Guds kallelse att hjälpa judar till Israel.

Varje enskild människa som vi kan hjälpa är ett liv som vi kanske är med och räddar.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier