Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Rekordstort intresse för att hjälpa judiska flyktingar

PTL Ministries hade nyligen målsättningen att hjälpa 500 ukrainska judar till Israel. Nu har gåvogivare bidragit med pengar som räcker till dubbelt så många.

– Man blir så oerhört berörd, säger pastorn Tommy Lilja och berättar att insatsen har fått Israels premiärminister att höra av sig.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 mar 2022

Kort efter krigsutbrottet i Ukraina berättade Världen idag att Tommy Liljas organisation, PTL Ministries, hade en målsättning om att hjälpa 500 ukrainska judar till Israel. Nu har detta mål redan överträffats med råge. Bland annat har ett barnhem med 100 föräldralösa judiska barn, beläget i den ukrainska staden Odessa, evakuerats. Dessa barn anlände till Israel för drygt en vecka sedan.

– Människor ger med hjärtat. Vi har fått in medel som räcker till att hjälpa 1 000 judar från Ukraina hem till Israel. Nu höjer vi målet till 1 500, berättar Tommy Lilja.

– Man blir så oerhört berörd. Alla kan inte hjälpa alla, men vi har kontakter med ukrainska judar som flyr för sina liv. Det känns naturligt att vi riktar vårt stöd dit vi har en öppen dörr, fortsätter han.

Tommy Lilja berättar att Israels premiärminister Naftali Bennett hört av sig.

– Han har skrivit till flera organisationer och tackat för att vi hjälper det judiska folket, säger han.

I onsdags hade cirka 20 000 judar ringt till ”hotline”, en telefonlinje som erbjuder stöd och hjälp till ukrainska judar. 7 000 av dem har ansökt om att få komma till Israel. En del av dessa människor får nu hjälp av PTL och organisationens samarbetspartner.

– Tillsammans med våra samarbetspartner ger vi de judiska flyktingarna mat, tak över huvudet, skydd och säkerhet, både i Ukraina och i grannländerna. Varje enskild människa som vi kan hjälpa är ett liv som vi kanske är med och räddar.

Den 10 mars hade PTL hjälpt 700 judar att flyga till Israel och fler ska det alltså bli framöver.

– Vi är en del av de 38 flyg som planeras den kommande månaden. Det är förstås osäkert exakt när och i vilken takt, men det är planen, säger Tommy Lilja och säger att han upplever Guds kallelse att hjälpa judar till Israel.

Varje enskild människa som vi kan hjälpa är ett liv som vi kanske är med och räddar.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10