Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Rekordregn lyfter Galileiska sjön över kritiskt låg nivå

Efter den regnrikaste vintern på många år har en fem år lång torka brutits i norra Israel. Det har fått vattennivån i Galileiska sjön att stiga över den kritiska nivå då sjön riskerar långsiktiga skador på ekosystemen.

Nyheter · Publicerad 11:02, 12 apr 2019

Gennesarets sjö, även kallad Galileiska sjön, är Israels främsta sötvattensreservoar. Sedan vintersäsongens början har vattennivån höjts 2,68 meter tack vare de kraftigaste regnen på många år, enligt uppgift från den israeliska vattenmyndigheten.

Nivån är nu över ”den lägre röda linjen”, 213 meter under havsytan, där det finns risk för långsiktiga miljöskador. Men fortfarande ligger nivån 3,19 meter under det optimala.

Brist på regn under många år har fått vattennivån att sjunka drastiskt, och år 2001 nådde sjön den lägsta nivå som någonsin uppmätts, rapporterar Times of Israel.

Förra året upplevde norra Israel en av de värsta torrperioderna på hundra år. Torkan orsakade grundvattenbrist motsvarande en miljon olympiska simbassänger, vatten som under normala år rinner till Gennesarets sjö och andra vattentäkter.

Så trots det myckna regnandet är den Nationella vattenmyndigheten oroad över framtiden.

– Vi vet, på grund av klimatförändringarna, att det här området kommer att få mindre och mindre regn, eftersom det har varit trenden under de senaste trettio åren. Vissa år regnar det lite mer, vissa år lite mindre, men den allmänna utvecklingen är att det kommer att bli mindre och mindre vatten, säger myndighetens talesperson Uri Schor till Times of Israel.

Troende människor i Israel ser dock vinterns regnande som svar på bön, skriver den svenske bloggaren Stefan Lindmark, bosatt på Golanhöjderna. Han citerar sin vän Shalom:

”Detta är den kallaste vintern, men framför allt den regnrikaste sedan 1991. De säger att det snöade då och att vattenrören frös, men regnmängden är den största sedan då. Det är en välsignelse. Det har inte regnat på sex-sju år och våra böner har i år blivit besvarade. Tänk dig, torka under så många år. Det är en välsignelse.”

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...