HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Rekordregn lyfter Galileiska sjön över kritiskt låg nivå

Efter den regnrikaste vintern på många år har en fem år lång torka brutits i norra Israel. Det har fått vattennivån i Galileiska sjön att stiga över den kritiska nivå då sjön riskerar långsiktiga skador på ekosystemen.

Nyheter · Publicerad 11:02, 12 apr 2019

Gennesarets sjö, även kallad Galileiska sjön, är Israels främsta sötvattensreservoar. Sedan vintersäsongens början har vattennivån höjts 2,68 meter tack vare de kraftigaste regnen på många år, enligt uppgift från den israeliska vattenmyndigheten.

Nivån är nu över ”den lägre röda linjen”, 213 meter under havsytan, där det finns risk för långsiktiga miljöskador. Men fortfarande ligger nivån 3,19 meter under det optimala.

Brist på regn under många år har fått vattennivån att sjunka drastiskt, och år 2001 nådde sjön den lägsta nivå som någonsin uppmätts, rapporterar Times of Israel.

Förra året upplevde norra Israel en av de värsta torrperioderna på hundra år. Torkan orsakade grundvattenbrist motsvarande en miljon olympiska simbassänger, vatten som under normala år rinner till Gennesarets sjö och andra vattentäkter.

Så trots det myckna regnandet är den Nationella vattenmyndigheten oroad över framtiden.

– Vi vet, på grund av klimatförändringarna, att det här området kommer att få mindre och mindre regn, eftersom det har varit trenden under de senaste trettio åren. Vissa år regnar det lite mer, vissa år lite mindre, men den allmänna utvecklingen är att det kommer att bli mindre och mindre vatten, säger myndighetens talesperson Uri Schor till Times of Israel.

Troende människor i Israel ser dock vinterns regnande som svar på bön, skriver den svenske bloggaren Stefan Lindmark, bosatt på Golanhöjderna. Han citerar sin vän Shalom:

”Detta är den kallaste vintern, men framför allt den regnrikaste sedan 1991. De säger att det snöade då och att vattenrören frös, men regnmängden är den största sedan då. Det är en välsignelse. Det har inte regnat på sex-sju år och våra böner har i år blivit besvarade. Tänk dig, torka under så många år. Det är en välsignelse.”

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...