Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Antalet asylsökande som Säpo bedömer som säkerhetshot nästan trefaldigades under 2019. Foto: Henrik Montgomery/TT

Rekordmånga säkerhetshot bland asylsökande

Antalet personer som söker uppehållstillstånd och som Säpo bedömer som säkerhetshot nästan trefaldigades i fjol. Enligt Migrationsverket beror det på att man blivit bättre på att identifiera personer som kan utgöra risker.

Nyheter · Publicerad 06:00, 23 jan 2020

– Säkerhetshoten skiftar, sökandeströmmarna skiftar och vi försöker på olika sätt anpassa oss efter den verkligheten. I dag kan vi ringa in de absolut viktigaste ärendena och därmed ökar också Säkerhetspolisens erinran, säger Oskar Ekblad, sektionschef för informationsanalys på Migrationsverket.

Varje år skickar Migrationsverket ett antal fall av misstänkta säkerhetshot bland personer som söker asyl eller uppehållstillstånd i Sverige till Säkerhetspolisen. I en majoritet av fallen bedömer Säpo att personen inte utgör ett omedelbart hot för riket. Men i ett antal fall varje år bedöms säkerhetshotet som så stort att ansökan ska avslås.

I fjol rörde det sig om 122 personer, vilket är fler än någonsin tidigare och en tydlig ökning jämfört med tidigare år. 2018 motsatte sig Säpo uppehållstillstånd i 45 fall, 2013 var det bara 17 fall.

TT: Om ni nu blivit bättre på att identifiera säkerhetshot i dag, innebär det att ni kan ha missat ett antal tidigare?

– Det här är inget system som är hundraprocentigt säkert. Det är välutbildad personal som gör antaganden, säger Oskar Ekblad.

För att identifiera misstänkta säkerhetshot tittar Migrationsverket på flera faktorer, som den asylsökandens bakgrund och eventuellt deltagande i olika konflikter.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00