Kongress

Rekordjämn ledar­strid inom MP – väcker frågor om splittring

Daniel Helldén, nytt manligt språkrör för Miljöpartiet, talade under helgens partikongress om sitt kärnkraftsmotstånd.
Daniel Helldén, nytt manligt språkrör för Miljöpartiet, talade under helgens partikongress om sitt kärnkraftsmotstånd.

Med minsta möjliga marginal vann Daniel Helldén omröstningen om att bli Miljöpartiets nya manliga språkrör. Helldén har profilerat sig i hbtq-frågor, men också som kärnkraftsmotståndare. Bedömare menar att partiet är djupt splittrat. 

Publicerad Uppdaterad

131–130. Så jämn var språkrörsstriden mellan huvudkandidaterna Daniel Helldén och Magnus P Wåhlin under Miljöpartiets kongress. Partiet har av många beskrivits som djupt splittrat och nu väcks frågor kring huruvida denna påstådda splittring kommer fördjupas.

Relationen mellan Helldén och det andra språkröret, Märta Stenevi, har beskrivits som frostig både före och efter språkrörsvalet. Nu försöker partiledningen dock visa enad front – Helldén lovar att resa runt till olika partiavdelningar tillsammans med Stenevi. 

– Som språkrör ska jag göra allt jag kan för att alla ni ska få mer kraft och ännu mer mod att driva vår gröna politik, sade Helldén.

Han har bland annat profilerat sig med hbtq-aktivistiska förslag under sin tid som trafikborgarråd i Stockholm. S

När Pride arrangerades som digital festival 2020 valde Stockholms stad att sprida ut samkönade trafikljus över innerstan, något man sedan bestämde skulle finnas kvar året runt.

– Att kunna ha samkönade trafikljus är ytterligare ett sätt att visa upp att det stereotypt manliga i trafikmiljön inte har samma roll längre och i det här fallet framför allt lyfta hbtq-rörelsen och dess betydelse för stan, sade Helldén till Stockholm Direkt.

Omskyltningen kostade drygt 30 000 kronor, och när de först köptes in rapporterades om en kostnad på runt 100 000 kronor. Kritiker menade att projektet var ideologiskt motiverat och inte något som skattebetalarnas pengar borde gå till.

Helldén profilerar sig också som kärnkraftsmotståndare. 

– Kärnkraften ska benämnas med sitt rätta namn: livsfarlig och helt oansvarig teknik. Framtiden är förnybar, sade han i sitt tal. 

Ändå beslutade Miljöpartiet att inte längre driva på för att politiken ska avveckla den befintliga kärnkraften. 

Men i ett skarpt utspel i SR:s P1 Morgon menar nu Helldén att MP inte kan sitta med Socialdemokraterna i en regering om de driver på för utbyggnad av kärnkraft, något som S flera gånger den senaste tiden ställt sig positiva till.

Under MP-kongressen beslutade partiet att verka för att förbjuda flygresor som kan ersättas med tågresor som är upp till tre timmar långa, inom EU. 

MP vill också se en ny ”byxskyddslag” som ska göra det förbjudet för vuxna att ha sex med personer under 18 år, såvida inte åldersskillnaden är liten. 

MP säger inte blankt ja till att förbjuda konfessionella friskolor utan vill nu att frågan ska utredas. Däremot vill man avskaffa betyget F (underkänt) i skolan.

Powered by Labrador CMS