Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den nya regnbågsmattan i Härnösands domkyrka. Foto: Maria Prytz

Regnbågsmatta i domkyrka

Nyligen invigdes den 17 meter långa regnbågsmattan i Härnösands domkyrka. Det handlar enligt domprost Tor Frylmark om att markera för mångfald.

Nyheter · Publicerad 00:00, 17 sep 2014

Det var för ungefär ett år sedan som idén på en regnbågsmatta i kyrkan föddes. Detta efter att den nedre trappan upp till Härnösands domkyrka av någon hade målats i regnbågens färger. Församlingen var tvungen att ta bort färgen, men kände ändå att det som färgerna symboliserar var något man gärna ville förknippas med.

Nyligen invigdes den specialframtagna mattan och Mark Levengood var på besök i domkyrkan, han sa bland annat att han tyckte att den visade på att kyrkan har ett stort hjärta. Och mattan är på plats lagom till efter valet, tycker Tor Frylmark.
– Vi vill stå upp för mångfalden på alla områden, det är inte minst viktigt nu när man ser att främlingsfientlighet kommer fram starkt.

På det här sättet vill Härnösands domkyrkoförsamling manifestera att man står för alla människors lika värde. Och Tor Frylmark påminner om att regnbågsfärgerna användes till exempel som uttryck för mänskliga rättigheter under apartheidtiden i Sydafrika.

Har ni fått någon kritik för initiativet?
– De flesta reaktionerna är positiva. Men jag fick ett samtal nyss från någon som tror att det var RFSL som ligger bakom detta, men det är personer som har problem med samkönade relationer som tänker så, det får man finna sig i.

Regnbågen används ju som symbol av hbt-rörelsen och RFSL.
– Vi poängterar mångfalden för alla, det inte deras symbol utan används för all mångfald. Vi kan till exempel inte säga att bara Sverigedemokraterna äger svenska flaggan, den är för alla, säger Tor Frylmark.

Regnbågsmattan kommer inte att användas regelbundet utan vid särskilda tillfällen, enligt domprosten.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...