Nyheter

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Rivalerna Benny Gantz från Blåvita alliansen och Benjamin Netanyahu från Likud kom överens om ett samarbete för att undvika ett nyval i våras. Nu kan samarbetet dock spricka.
Rivalerna Benny Gantz från Blåvita alliansen och Benjamin Netanyahu från Likud kom överens om ett samarbete för att undvika ett nyval i våras. Nu kan samarbetet dock spricka.

Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin Netanyahus koalitionspartner Benny Gantz hotar att sätta igång en process som kan sluta i nyval. Det skulle bli det fjärde valet inom loppet av mindre än två år.

Publicerad Uppdaterad

Netanyahu åtog sig att få igenom en budget i augusti, men stod naturligtvis inte för sitt ord.

Benny Gantz

Gantz har meddelat att hans parti Blåvita alliansen kommer att rösta för ett preliminärt beslut på onsdagen om att upplösa parlamentet.

Visserligen krävs flera behandlingar i knesset innan ett sådant beslut blir definitivt. Men Gantz val att sluta upp på oppositionens sida i omröstningen visar på en allt djupare spricka inom regeringen mellan Blåvita alliansen och Netanyahus parti Likud.

Samarbetet kom till i våras sedan tre val i rad på kort tid slutat utan tydlig majoritet för vare sig Gantz eller Netanyahus politiska läger. I stället enades de om att dela på makten i en uppgörelse där Gantz enligt planen ska ta över som premiärminister i november nästa år.

Han anklagar nu Netanyahu för att förhala arbetet med en budget för att gynna sina egna politiska intressen.

Netanyahus kritiker anklagar premiärministern för att försöka skada Gantz politiskt genom att försvåra för Gantz inför bytet på premiärministerposten. Enligt en bestämmelse i koalitionsöverenskommelsen kan nyval tvingas fram om regeringen inte får en budget antagen.

– Netanyahu åtog sig att få igenom en budget i augusti, men stod naturligtvis inte för sitt ord. Han lovade att det skulle ske i december men fullföljer inte detta, sade Gantz i ett tal på tisdagen.

– Är det någon som fortfarande litar på honom?

Gantz, som innehar posten som försvarsminister, tillägger att det nu är upp till Netanyahu att undvika nyval genom att se till så att en statsbudget kommer till.

Tidigare på tisdagen uppmanade Netanyahu sin koalitionspartner att sitta still i båten.

– Det är inte läge för val. Det är läge för sammanhållning, sade premiärministern, som upprepade sina anklagelser om att de Blåvita motarbetar regeringen inifrån och bryter mot överenskommelser.

Senast Knesset antog en statsbudget var i mars 2018. Uppgörelsen mellan koalitionsparterna var att en budget för åren 2020 och 2021 skulle antas under sommaren, enligt Times of Israel. Men Netanyahu har insisterat på att anta en budget för ett år i taget, med hänvisning till den stora ekonomiska osäkerheten under coronapandemin.

Gantz tar en stor politisk risk om han fullföljer hotet om nyval. Interna sprickor uppstod inom hans Blåvita alliansen då han beslutade att bilda regering med Netanyahu och Gantz egna popularitetssiffror har dalat enligt de senaste opinionsmätningarna.

Powered by Labrador CMS