Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Regerings stödpaket sågas av bönder – ”inte tillräckligt”

Drivmedelsskatterna behöver minskas mer än vad regeringen har föreslagit i sitt krispaket. Det menar den kristna bonden Hans-Olof Agnesson som vittnar om en allvarlig situation för svenska jordbruk.

– Det finns bönder som tvingas låna pengar för att kunna betala sina räkningar, säger han.

Nyheter · Publicerad 07:00, 16 mar 2022

I måndags presenterade regeringen ett krispaket som svar på hushållens höga kostnader för bland annat drivmedel. Paketet innehåller bland annat en tusenlapp till varje privatperson som är bilägare samt drygt en krona i sänkt skatt per liter diesel och bensin. Oppositionens kritik mot regeringens åtgärder har inte låtit vänta på sig.

– Det är regeringen i ett nötskal, man höjer skatterna så till den grad att folk inte har råd att betala och då börjar man höja bidragen i stället. Det är fel ekonomisk politik, sade Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisktalesperson för SD, till TT.

Moderaterna är inne på samma linje.

– Det går att få ned priset vid pump minst fem kronor per liter, sade partiets talesperson Elisabeth Svantesson till TT och menar att det handlar om sänkta skatter.

Västgötska köttbonden Hans-Olof Agnesson, som även är vice ordförande i nätverket Kristna bönder, instämmer i att större skattesänkningar måste till i det kortsiktiga perspektivet.

– Jag hör om åkerier som tvingas ställa sina bilar, de har inte råd att köra. Reduktionsplikten måste minskas, vi kan inte vara bäst i klassen genom att fortsätta driva det, säger han och syftar på det klimatpolitiska beslut som gör att drivmedelsdistributörer måste blanda in biobränsle i drivmedlet, vilket är en orsak till de höga priserna.

Han berättar vidare att det finns bönder som behöver gå till banken och låna pengar för att kunna betala sina räkningar just nu.

Enligt Hans-Olof Agnesson är det dock inte bara bönderna som situationen är allvarlig för, utan hela Sveriges befolkning. Ukraina är en stor producent av spannmål som förser många miljoner med mat och nu orsakar kriget osäkerhet om hur det blir med exporten framöver. Och blir det svårare att exportera spannmål är det ännu viktigare att vi har ett fungerande jordbruk i Sverige.

– Det handlar om hela vår livsmedelssäkerhet. Vi måste börja tänka till om hur sårbart samhället är, säger han.

Hans-Olof Agnesson menar att det är fler saker än sänkta drivmedelspriser som måste till för att svenskt jordbruk ska börja blomstra. Han lyfter exempelvis att åkermark behöver brukas i stället för att ligga i träda med bidrag enligt EU-regler.

– Du kan börja i Värmland och fortsätta uppåt, där finns inte mycket brukad mark, säger han.

Ett annat problem är att gödsel, som ofta importeras från Ryssland och Belarus, blivit svårt att få tag på. Utöver det har plast till hö och halmbalar samt djurfoder blivit dyrt.

Ett annat stort bekymmer för just köttproducenter är att priset för köttet inte stiger i takt med kostnaden för att producera.

– Köttpriset steg nyligen med 50 öre per kilo, det är en droppe i havet, säger Hans-Olof Agnesson.

Det handlar om hela vår livsmedelssäkerhet.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00