Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Gabriel Wikström (S) tror att mindfulness kan vara ett sätt att ta sig an svåra frågor. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Regeringens man: ”Vi behöver dimension av andlighet”

Regeringens samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström, var inbjuden talare vid konferensen ”Mindshift” och fick själv delta i yoga under konferensen.

– Vi behöver en dimension av religion och andlighet för att hantera frågor som är etiskt svåra, tror Wikström.

Nyheter · Publicerad 12:22, 10 jun 2021

En rad tunga aktörer står bakom konferensen ”Mindshift – Growth that matters” och de nya mål för inre utveckling som presenterades där.

Under eventet förespråkades mindfulness som ett sätt att uppnå den personliga, inre utveckling som enligt initiativtagarna krävs för att ta sig an FN:s globala hållbarhetsmål.

En av de medverkande i konferensen var regeringens samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström (S), tidigare folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Han deltog i en diskussion om ledarskap och hållbar omställning med John Holmberg, professor i fysisk resursteori på Chalmers.

Även om Gabriel Wikström inte var med som initiativtagare till arrangemanget tycker han att mindfulness är intressant för ledare som behöver förmåga att prioritera och klara av stora utmaningar.

Mindfulness har rötter i österländsk andlighet. Har du några tankar om det?

– Vi hade en pausövning i form av sittande yoga som vår moderator ledde, men i övrigt hade vi egentligen inte några sådana inslag under vårt konferenspass. Däremot vet jag inte om jag skulle beteckna mindfulness som enbart österländskt. Det här med att nå fokus och närvaro tror jag finns inom alla andliga och religiösa riktningar, säger han till Världen idag.

Skulle man lika gärna kunna använda kristna metoder, som bön, för att uppnå fokus och närvaro?

– Det där är en intressant fråga. Det tror jag. Det man vill uppnå borde vara att man kan samla kraft och förmåga att fokusera för att lösa svåra uppgifter. Det kanske kommer att krävas mer av den varan, eftersom uppgifterna vi står inför blir svårare och svårare.

Gabriel Wikström berättar att han själv har erfarenheter av psykisk ohälsa. Som minister var han engagerad i sådana frågor, och 2017 drabbades han av utmattningssyndrom varpå han fick lämna sitt ministeruppdrag.

Han säger att han många gånger har funderat på om människor har blivit mer sårbara för livets svängningar i takt med att man tappat religiositet och andlighet.

– I dag betecknar vi det som psykisk ohälsa. Tidigare kanske man hade andra metoder för att hantera detta, bön är ju en form, yoga en annan. Allting syftar till att stanna upp i vardagen, lyssna till sig själv och sina behov, även om det kan ske genom en högre makt.

Wikström tror att denna typ av andliga inslag kommer att vara viktiga i arbetet med att förändra världen.

– Klimatkrisen är verkligen existentiell och jag tror att vi behöver en dimension av religion och andlighet för att hantera frågor som är etiskt svåra, säger han.

Kan man se det här med mindfulness som ett försök att skapa en ny världsreligion som förenar människor, för att kunna genomföra målen i Agenda 2030?

– Nej, nej, det tror jag inte. Snarare ska man nog fundera på vilken roll de religioner och rörelser som redan finns skulle kunna spela i arbetet, och på vilka sätt de kan stärka individer och samhället i stort.

Allting syftar till att stanna upp i vardagen, lyssna till sig själv och sina behov.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier