Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Foto: Ali Lorestani/TT

Regeringen vill utreda förbud mot ”omvändelseförsök”

Nu har regeringen beslutat att en utredning om kriminalisering av omvändelseterapi ska tillsättas.

– Om de lagar som finns i dag inte räcker så vill vi kriminalisera det här agerandet, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Dagens Nyheter.

Nyheter · Publicerad 10:00, 12 jul 2022

Myndigheten MUCF och tidigare RFSL-ordföranden Ulrika Westerlund, fick i uppdrag att utreda förekomsten av så kallad omvändelseterapi. Detta berättar Världen idag om i artikeln här intill. Det utmynnade i en rapport som föreslår att regeringen ska gå vidare och se hur en kriminalisering av ”omvändelseförsök” kan införas i Sverige.

Dagens Nyheter uppger att regeringen förra veckan fattade beslut om att följa MUCF:s rekommendation om att utreda en kriminalisering.

– Alla ska ha rätt att älska vem man vill. Den rättigheten gäller alla, i alla sammanhang, oavsett religion eller familj. Om de lagar som finns i dag inte räcker så vill vi kriminalisera det här agerandet. Vi vill inte se det här ske. Vi vill stärka det straffrättsliga skyddet för hbtq-personer, säger Morgan Johansson till DN.

Johansson säger också att han inte vill låsa sig vid att ”det enbart ska vara kriminellt att försöka omvända minderåriga”.

Flera kristna ledare har varnat för att religions- och yttrandefriheten kan hotas vid en kriminalisering, inte minst eftersom definitionerna av vad som ska ingå i begreppet fortsatt är oklara.

Utredningen som Johansson aviserar är enligt DN ett tilläggsdirektiv till en annan, pågående utredning som rör bland annat hedersrelaterade brott. Den utredningen ska lämnas in 1 juni 2023 och en ny lag utifrån denna utrednings förslag skulle kunna vara på plats 2024, skriver tidningen.

Om de lagar som finns i dag inte räcker så vill vi kriminalisera det här agerandet.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier