Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Regeringen uppges ignorerat varningar om Kinaföretag

Regeringskansliet och Swedavia har i snart två år känt till riskerna med svartlistade kinesiska Nuctech. Trots detta tecknades nyligen ett avtal med företaget, som har kopplingar till Kinas regim, om att sköta säkerhetskontrollarbete vid Arlanda flygplats.

Nu ska Transportstyrelsen utreda om upphandlingen gått rätt till, uppger Aftonbladet.

Nyheter · Publicerad 16:00, 26 feb 2022

Nyligen berättade Världen idag om att det kinesiska företaget vunnit en upphandling om att få verka vid säkerhetskontrollen på Arlanda. Kritiker har uttryckt oro över att Swedavias samarbete med det kinesiska bolaget kan leda till att Kinas regim, via bolaget, ska kunna få tillgång till känslig information.

USA anser det kinesiska företaget vara så farligt att man svartlistat det. Nu avslöjar Aftonbladet att amerikanska ambassaden redan under 2020 varnade regeringen för faran med det kinesiska elektronikföretaget. Representanter från regeringskansliet, Swedavia och amerikanska ambassaden ska ha hållit möte om ärendet, skriver tidningen.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00