Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Regeringen ser över ordningslagen – sågas av SD och ungdomsförbund

Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredning för att se över ordningslagen. Beslutet möts av kritik, både från stödpartiet Sverigedemokraterna och internt.

– Budskapet från regeringen till extremister som hotar Sverige riskerar bli att deras beteende fungerar, säger Erik Berg, ordförande för Luf.

Nyheter · Publicerad 15:00, 21 aug 2023

Bakgrunden till beslutet är det senaste årets koranbränningar. Syftet är att utreda vilket utrymme som finns i grundlagen för att väga in Sveriges säkerhet i polisens prövningar av allmänna sammankomster som demonstrationer.

En parlamentarisk referensgrupp med representanter för alla riksdagspartier ska knytas till utredningen.

Utgångspunkten är ett antal domar där domstolar slagit fast att rikets säkerhet, exempelvis hot om terrordåd, inte får vägas in i tillståndsprövningen.

– Det är den sårbarheten vi tar sikte på, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Det handlar om att se över polisens förutsättningar att genom ordningslagen neka tillstånd, att sätta upp villkor, som möjligheten att anvisa en annan plats, och om möjligheterna att lösa upp en sammankomst.

Regeringen betonar att det inte är fråga om att ändra i grundlagen.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger i ett pressmeddelande att partiet ”beklagar beskedet”.

”Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle. I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd”, skriver Åkesson.

Gunnar Strömmer säger att frågan ligger utanför Tidöavtalet, men att konstruktiva diskussioner föregått beslutet.

– Vi har pratat mycket med Sverigedemokraterna men också med andra partier. Jag har respekt för de invändningar som finns, men vill understryka att det inte finns några färdiga förslag att ta ställning till. Hela poängen med att göra detta på ett ordnat sätt, med en utredare och en parlamentarisk referensgrupp, är att skapa en grundlig och transparent process, säger justitieministern.

Regeringspartiernas ungdomsförbund Muf, Luf och KDU skriver i ett mejl till TT att Sverige inte får ”ge vika för religiösa fanatiker” genom att ändra i ordningslagen.

– Vi ska inte tumma en millimeter på yttrandefriheten, säger Douglas Thor, ordförande för Muf.

– Budskapet från regeringen till extremister som hotar Sverige riskerar bli att deras beteende fungerar. Att vi är beredda att göra avkall på en demonstrationsfrihet som människor över hela världen kämpar för, säger Erik Berg, ordförande för Luf.

I denna fråga kommer Sverigedemokraterna stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00