HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen öppnar för att ändra i föräldraförsäkringen

Både socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och statsminister Stefan Löfven öppnar nu för en diskussion om föräldraförsäkringens utformning.- Jag känner mig väldigt orolig, säger Emma Henriksson (KD) om regeringens antydningar.

Nyheter · Publicerad 15:21, 12 apr 2015

Det var i Ekots lördagsintervju nyligen som Annika Strandhäll menade att man absolut kan resonera om den svenska föräldraförsäkringen är för lång. Hon motiverade detta med att ett ojämställt uttag av föräldraledigheten leder till att kvinnor kan bli borta länge från arbetsmarknaden.

Och när statsminister Stefan Löfven under torsdagens frågestund i riksdagen fick frågan om regeringen ska arbeta för att förkorta föräldraförsäkringen eller begränsa flexibiliteten i den, blev svaret svävande.

Först sa han att den inte skulle bli kortare, senare menade han att han ville avvakta den diskussion som nu initierats.
- Vi bedömer att det finns ett intresse av att öka jämställdheten i föräldraförsäkringen, och då är det vårt uppdrag att göra det, sa han.

Det var Emma Henriksson (KD) som ställde frågan. Hon har nu också skrivit en interpellation till Strandhäll i ärendet. "Det finns en del som talar för att regeringen tänker föreslå någon typ av begränsning av föräldraledigheten, antingen genom att förkorta föräldraförsäkringen eller genom att begränsa möjligheten för föräldrar att ta ut obetald föräldraledighet", skriver hon.

- Jag är väldigt orolig å alla småbarnsföräldrars vägnar efter att ha hört statsministerns svar, säger hon till Världen idag.

- Hela tiden när de talar om föräldraförsäkringen och det som rör föräldraskapet så pratar de om påverkan på arbetsmarknaden, på jämställdheten, på pensioner, på löner, men barnperspektivet och barns behov finns aldrig med i resonemangen.

Annika Strandhäll ingick, innan hon blev statsråd, i Delegation för jämställdhet i arbetslivet, vars ordförande Anna Hedborg nyligen gjorde ett uppmärksammat utspel. Hedborg menade att det kan vara aktuellt att försöka minska den obetalda föräldraledighet som mammor och pappor tar ut, i syfte att öka jämställdheten.

Skulle ett sådant förslag verkställas handlar det sannolikt inte om att minska de 480 dagarna i föräldraförsäkringen, utan att minska flexibiliteten. Att göra det svårare att dryga ut sina föräldradagar med obetald ledighet. En sådan förändring är KD mycket kritiska till.
- Vi vill gå i motsatt riktning och öka flexibiliteten. Pappan som ofta tar ut föräldraledighet senare ska också ha möjlighet att tänja på dagarna. Vårdnadsbidraget har varit ett sätt att åstadkomma det i de kommuner där det funnits, menar Emma Henriksson.

Det finns undersökningar som visar att majoriteten av svenska folket är skeptiska till ändringar i föräldraförsäkringen och minskad flexibilitet.

- Det stora problemet med den här diskussionen är att den dolts för väljarna. Man berättade inte före valet att man vill ha eller har en sådan här diskussion.
- Nu är det viktigt att det blir öppen debatt om detta så att det inte plötsligt en dag bara kommer ett förslag från regeringen. Medborgarna ska kunna förstå vad det är man gör, säger Emma Henriksson.

Samuel Teglund
samuel@teglund@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...