Mikael Oscarsson (KD) har i en interpellation ställt en rad frågor till socialministern om åtgärder kopplade till frågan om könsdysfori och på tisdagen hölls en debatt dem emellan i riksdagen.
– Här har vi en regering som inför valet (2018) var bråd att skriva att man ville sänka åldersgränsen till 12 respektive 15 år. Var fanns forskningen? Var fanns underlaget? Var fanns den evidensbaserade behandlingsmetoden? undrade Oscarsson i debatten.
Det var i ett utspel från dåvarande ministrarna Annika Strandhäll (S) och Alice Bah Kuhnke (MP), och senare en lagrådsremiss, som man föreslog att barn redan från tolv års ålder ska kunna ändra juridiskt kön och att barn från 15 år, utan föräldrars medgivande, ska kunna genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen.
Regeringen fick dock senare backa och ge Socialstyrelsen i uppdrag att bedöma om det var lämpligt att sänka åldersgränsen från 18 år. Det ansåg myndigheten inte.
På tisdagen slog socialministern fast att regeringen inte längre har ambitionen att sänka åldersgränsen vad gäller ingrepp.
– Vi har inte för avsikt att avvika från Socialstyrelsens rekommendationer, sade Hallengren.
När det gäller byte av juridiskt kön gav hon dock inga besked om att regeringen ska avvika från sin linje om att tolvåringar ska ha rätt att göra ett sådant byte. Hallengren redogjorde inte heller för vilket eventuellt underlag regeringen 2018 hade för att lägga fram det kontroversiella förslaget.
Mikael Oscarsson menar att Sverige borde göra som i Finland där psykiatriska insatser i första hand sätts in när barn och unga söker vård för upplevd könsdysfori. Han anser att åldersgränsen för könskorrigerande ingrepp ska höjas till 25 år, samma gräns som i dag gäller för sterilisering.
– Vi har en gräns när det gäller sterilisering eftersom man blir steril. Om vi inte har underlagen som stöder det här för unga vuxna, borde det då inte vara en försiktighetsprincip att ha samma gräns när det gäller detta irreversibla beslut?
Det svarade inte Hallengren på utan hänvisade till den enskilda bedömning som ska göras utifrån varje individs behov.
– Söker man vård ska man bli tagen på allvar, oavsett ålder, sade hon.