Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Recensent saknar normkritik i Carolas julshow – får mothugg

Carola och Måns Zelmerlöv ”glömde att utmana julnormen” när de satte ihop sin julshow ”A grand x-mas”, anser kulturskribenten Po Tidholm.

”Kanske de som vill ha något annat än det kristna julbudskapet helt enkelt ska bevista en annan konsert”, kontrar ledarskribenten Tove Lifvendahl.

Nyheter · Publicerad 13:00, 20 dec 2022

Carola Häggkvist och Måns Zelmerlöv turnerar just nu i svenska städer med sin julshow ”A grand x-mas”. Enligt Dagens Nyheters kulturskribent Po Tidholm glömde de i denna show ”att utmana julnormen”.

Recensenten anser att Häggkvist och Zelmerlöv företräder ”en majoritetens julkultur” – ”en vid det här laget vedertagen blandning av kristna budskap och amerikanskt medelklassmys”.

Showens inslag med ”Tomten, jag vill ha en riktig jul” beskriver han som en ”tonsättning” av allt SD-politikern Björn Söder twittrat om det SD-stoppade luciatåget i Bollnäs, med en transperson som lucia.

”Ändå är det ärligt talat svårt att se hur detta hot mot julen ser ut. Vad är väl en enda ickebinär folkhögskolelucia mot detta primetime-spektakel i en av huvudstadens största arenor?” skriver Po Tidholm.

Han säger sig uppskatta Carolas trossäkra glöd när hon sjunger om Jesus födelse: ”Här uppstår ett oväntat djup, och hon förvandlas från leende artist till vittne.” Men frågan han ställer sig är om julens kärleksbudskap och Kristi kärlek räcker.

De kristna artisterna ”glömde inkluderingen och solidariteten” med ”de som står utanför” – flyktingarna, de utslagna och transpersonerna, menar Po Tidholm.

Recensenten får dock svar på tal av Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.

Tidholm ägnar en hel recension åt att ”klaga på att allt numera, även julen, har blivit politik – samtidigt som han anklagar artistduon för att inte i tillräckligt hög grad politisera sin julkonsert”, skriver hon i en ledarkrönika.

Lifvendahl anser vidare att många av de flyktingar som kommer till Sverige i allra högsta grad är delaktiga i julens budskap.

”Faktum är att flera av dem har flytt hit just för att de riskerar förföljelse eller rentav att falla offer för det folkmord som just nu pågår på världens mest förföljda minoritet: kristenheten”, påpekar hon.

Lifvendahl påminner också om att många av de utslagna finner en stunds julfrid i just de sammanhang som är uttalat kristna: kyrkorna och härbärgena. Att det skulle vara en gemensam upplevelse hos transpersoner att inte känna sig delaktiga i julen har Lifvendahl aldrig tidigare hört.

Po Tidholms klagomål på att Carola och Måns Zelmerlöw inte är ”tillräckligt politiskt korrekta” förstår Tove Lifvendahl inte.

”Kanske de som vill ha något annat än det kristna julbudskapet helt enkelt ska bevista en annan konsert”, skriver hon.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00