Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Benjamin Netanyahu menar att han är utsatt för en häxjakt. På bilden ses han tillsammans med sin advokat. Foto: Ronan Zvulun/AP/TT

Rättegång mot Netanyahu inledd

Det var en stridslysten Benjamin Netanyahu som dök upp när korruptionsrättegången mot honom inleddes i Jerusalem. Han är nu den förste som styr Israel och samtidigt försvarar sig i domstol.

Enligt en Israelkännare är det sannolikt att Netanyahu i slutändan hamnar i fängelse.

Nyheter · Publicerad 12:24, 25 maj 2020

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är åtalad för bestickning, bedrägeri och trolöshet i tre korruptionsfall. På söndagen inleddes rättegången mot honom.

Rättegången skulle egentligen ha inletts i mars, men sköts upp på grund av de restriktioner som införts för att tackla coronaviruset.

Netanyahu menar att han är utsatt för en politiskt orkestrerad häxjakt. Han får medhåll av sina lojala anhängare på högerkanten.

Innan rättegången inleddes sade premiärministern att han ”håller huvudet högt”, och att processen syftar till att ”avsätta mig, till varje pris”.

Hundratals anhängare och motståndare till Netanyahu hade samlats i högljudda demonstrationer utanför domstolen.

Den första rättegångsdagen blev kort. Netanyahu bekräftade sin identitet och svarade att han läst och förstått åtalet.

Hans advokater har begärt extra tid för att gå igenom bevisningen. Inget datum är bestämt för när rättegången ska fortsätta, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Det är helt unikt, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, om den nu inledda rättegången.

Det var bara några veckor sedan som Benjamin Netanyahus nya koalitionsregering med Benny Gantz svors in och satte punkt för över ett år av politiskt dödläge i Israel. Men nu riktas strålkastaren mot de korruptionsanklagelser som har skuggat den israeliska premiärministern de senaste åren.

Om Netanyahu döms för bestickning riskerar han tio år i fängelse och upp till tre år för bedrägeri och trolöshet. Men han kan sitta kvar som premiärminister under processen, vilket också gäller om han döms och överklagar – en process som kan ta många år.

– Det är nog ganska stor sannolikhet att han hamnar i fängelse. Att hans fall har tagits så här långt tyder på att riksåklagaren har tydliga belägg för anklagelserna. Annars skulle de inte göra detta, säger Schierenbeck.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00