Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Rasismanklagelser när partiledarna drabbade samman

Det blev en hård sammandrabbning mellan Centerledaren Annie Lööf och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson när riksdagens partiledare möttes i SVT:s debatt på söndagskvällen.

Nyheter · Publicerad 14:01, 9 maj 2022

Annie Lööf angrep Jimmie Åkesson för förslag som SD presenterat den senaste veckan. Det handlar om att polisen ska göra gryningsräder mot lägenheter där man misstänker att illegala invandrare befinner sig, om att en hel familj som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas om föräldrarna inte ser till att barnen inte begår brott, och om att utsatta områden behöver byggas om och kanske rivas.

– Det här är inga integrationsförslag, det är ren och skär rasism, hävdade Lööf, vilket fick Åkesson att reagera.

– Jag accepterar inte att bli kallad för rasist, däremot vill jag ställa krav på människor som kommer hit. Det har inget med rasism att göra, det har att göra med att vi vill återskapa ett tryggt Sverige som ni fullständigt raserat, sade han.

Att våldsverkare som kastar sten på polisen ska få hårda straff var alla partiledarna överens om. Däremot betonade de olika orsaker till varför upploppen uppstod.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menade att för lite pengar satsats på utsatta områden och ville att man pratar mer om hur dörrar in i samhället kan öppnas för människorna där. Liknande linje hade V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch betonade att problemet är vissa människors värderingar.

– Det pågår en strid om vilka värderingar som ska gälla i Sverige, vi är på väg att förlora den kampen, sade hon.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson (S) debatterade även Nato. Det blev en stund av uppskattning, med ord som ”jag delar din uppfattning”, och ”korrekt resonerat”. De båda partiledarna är överens om att läget är allvarligt.

– Det här är det farligaste vi har varit med om, sade Kristersson.

– Vi måste söka skydd gemensamt med andra demokratier och stå upp för gemensamma ideal, fortsatte han.

Magdalena Andersson konstaterade att Nato inte är någon liten fråga och att hon vill basera sitt beslut på en gedigen analys.

– Jag delar helt din uppfattning att det här är den farligaste situationen vi haft sedan andra världskriget, sade hon till Kristersson.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10