USA

Raseri mot amerikanska lärosäten – vägrade svara tydligt om judehat

universitet
Tre ansedda lärosäten i USA kritiseras för att inte förmå att tydligt fördöma hat mot judar. På bilden syns Harvards rektor Claudine Gay och i bakgrunden University of Pennsylvanias rektor Liz Magill.

Är det ett brott mot era regler att som student uppmana till folkmord på judar? Den frågan fick rektorerna för tre av USA:s mest ansedda universitet – Harvard, MIT och University of Pennsylvania – vid en utfrågning. Deras ovilja att ge ett tydligt svar skakar nu om i landet.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste tiden har det kommit flera rapporter om hur antisemitism sprids på amerikanska lärosäten och hur judiska studenter blir allt mer utsatta. 

I tisdags hölls därför en utfrågning i USA:s representanthus med tre universitetsledare för anrika skolor. Ett videoklipp där den republikanska politikern Elise Stefanik frågar rektorerna huruvida uppmaning till folkmord på judar bryter mot deras respektive skolas uppförandekod har blivit viralt.

Ingen av rektorerna förmådde nämligen att svara jakande på att deras regler avseende trakasserier och mobbning skulle brytas vid uppmaning till folkmord på judar. 

I stället hänvisade man till ”kontext”. Pennsylvaniarektorn Liz Magill svarade exempelvis att beslut om att elever bryter mot uppförandekoden ”beror på sammanhanget”.

Elise Stefanik framstod som chockad över svaren.

“Vad är det ni säger i era vittnesmål i dag? Att den som ropar efter folkmord på judar bedöms utifrån kontext? Att det inte är mobbning eller trakasserier? Det här är den enklaste fråga att svara ja på”, sade hon. 

Men inte heller då kom entydiga svar från rektorerna om att detta bryter mot reglerna. 

Reaktionerna på rektorernas svar har varit många och starka. Pfizers vd Albert Bourla skriver på X att han skäms över svaren och kallar det ett av de värsta ögonblicken i USA:s akademiska historia. 

CNN uppger att företagsmiljardären Marc Rowan kontaktat ledande personer inom Pennsylvaniauniversitetet med skarp kritik. Rowan menar att hundratals tidigare studenter, föräldrar och ledare blivit chockade av svaren i utfrågningen. Enligt honom har bilden av lärosätet på kort tid lidit enorm skada.

Vad är det ni säger?

Elise Stefanik, republikansk politiker

Flera har också uppmanat rektorerna att lämna sina tjänster eller manat universiteten att sparka dem. Både Penn och Harvard tvingades krishantera genom uttalanden där de fördömer alla antisemitiska uttryck. 

Claudine Gay, som leder Harvard, var exempelvis betydligt mer tydlig i sitt skrivna uttalande än vid utfrågningen. 

”Uppmaningar till våld eller folkmord på judar, eller någon religiös eller etnisk grupp, är avskyvärda och har ingen plats på Harvard. De som hotar våra judiska studenter kommer att ställas till svars", sade hon. 

Oförmågan eller oviljan från de inflytelserika lärosätena att tydligt fördöma våld fick även Vita huset att göra ett uttalande. 

– Uppmaningar till folkmord är oacceptabelt, det är avskyvärt, sade Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre på onsdagen och underströk att man ser allvarligt på att antisemitism sprids i amerikanska skolmiljöer.

Powered by Labrador CMS