Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Rapport: Allvarliga fel om kristen tro i läroböcker

En granskning av hur kristendomen framställs i svenska skolans läroböcker visar på allvarliga brister. Enligt en rapport från Claphaminstitutet handlar det bland annat om att ”den kristna trons centrum, frälsningen genom tron, i flera böcker görs om till gärningslära”.

Nyheter · Publicerad 07:00, 2 jul 2022

”Osakligt och ensidigt: En granskning av hur kristendomen framställs i den svenska skolans läroböcker”, är den talande titeln på den kristna tankesmedjan Claphaminstitutets nya rapport, som är skriven av lärarna Sofia Ödman, Per Ewert och Crister Andersson.

Den bygger på en granskning av tryckta huvudläroböcker från Sveriges fyra ledande läromedelsföretag, och enligt Claphaminstitutets pressmeddelande handlar det om den första fördjupande studien som har gjorts av hur skolans läroböcker beskriver kristendomen.

För mellanstadiet och högstadiets del, har författarna granskat religionsböckernas innehåll, och för gymnasieskolan läroböcker i naturämnena. Resultatet beskriver de i ganska dystra ordalag.

”Många böcker brister på flera punkter i saklighet och allsidighet. Två läroböcker har så allvarliga brister att vi rekommenderar att de inte används i svenska skolor utan att en omfattande revidering görs”, konstaterar de.

Flera religionsböcker lyckas inte ens förklara den kristna trons trosgrunder, påpekar författarna, utan gör i stället tron till en gärningslära, liknande andra religioner.

I relation till Bibeln pekar de på att det också finns andra allvarliga brister i böckerna, dels i form av rena spekulationer, som till exempel att Jesus kan ha varit gift med Maria från Magdala, dels i form av konspirationsteorier, som att det skulle finnas många äldre och för oss okända bibelböcker.

Beskrivningarna av nutida trosinriktningar inom kristendomen är ibland okunniga, exotifierande eller negativt fördomsfulla, konstaterar författarna, och ger exempel på hur evangelikala grupper sammanfattas som ”extrema tolkningar”, medan ortodoxa sakrament beskrivs som ”så heliga att ingen kan förklara eller förstå dem”.

I gymnasiets naturläroböcker uppges de vanligaste bristerna handla dels om en osaklig historiebeskrivning, som målar upp en konflikt mellan tro och vetenskap, dels om att böckerna inte ger det utrymme för etiska och filosofiska diskussioner som ämnesplanerna föreskriver.

Rapporten kan laddas ner gratis i digitalt format från Claphamsinstitutets sajt, och går också att beställa i tryck för en mindre kostnad.

Den kommer vidare att presenteras under Almedalsveckan, på onsdag förmiddag, i form av ett seminarie där rapportförfattarna samt företrädare för organisationen Humanisterna och Kristna friskolerådet medverkar.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier