Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Rapport: Allt svårare för kristna i Indien

Situationen för Indiens religiösa minoriteter har försämrats under de senare åren. Det framgår tydligt av en ny rapport från Open Doors, vilken presenterades i riksdagen på torsdagen. – Hindunationalisterna piskar upp hat mot kristna bland vanliga indier, sade en inbjuden kristen talare, John Samuel.

Nyheter · Publicerad 11:00, 2 apr 2019

”Vi är också indier” heter den rapport där Open Doors sammanställt den senaste informationen om läget för Indiens cirka 65 miljoner kristna, alltså knappt 5 procent av befolkningen.

Där kan man bland annat läsa att antalet registrerade våldshandlingar som riktats mot kristna ökat markant sedan 2014, då Narendra Modi tillträdde som premiärminister. Hans parti, Bharatiya Janata Party (BJP, ungefär Indiska folkpartiet), ingår i en organisation som bekänner sig till hindunationalismen, hindutva.

Just detta slags nationalism är en av de faktorer som driver på förföljelsen av kristna runtom i världen, förklarade Open Doors generalsekreterare Peter Paulsson vid seminariet.

Han noterade att Indien i år gått till att ligga på tionde plats av de länder där det är farligast att leva som kristen, jämfört med 31:a plats 2013.

– Vår nya rapport blir startskottet för en tid då vi sätter särskilt fokus på Indien, med tanke på att parlamentsvalet inleds den 11 april, sade Peter Paulsson.

Den indiske talaren John Samuel, som av säkerhetsskäl varken ville finnas med på fotografier eller nämnas vid sitt riktiga namn, gav flera exempel på hur hindunationalister både misshandlat och mördat kristna i Indien.

– Det är också vanligt att man i en by skyller både värmeböljor och ösregn på kristna invånare och helt enkelt förvisar dem från byn, berättade han.

För John Samuel hänger det ökade våldet mot kristna - enligt Open Doors en fyrdubbling till 665 registrerade fall sedan 2013 - tydligt ihop med BJP och dess band till den ultranationalistiska rörelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS, ungefär Nationella patriotiska organisationen).

– RSS ser Adolf Hitler som en hjälte och förebild, sade John Samuel, och tillade att RSS vill byta ut statyer över självständighetsledaren Mahatma Gandhismot statyer av Gandhis hindunationalistiske mördare.

Vad kan då ett land som Sverige göra för att motverka utvecklingen mot minskad religionsfrihet i Indien?

Ett exempel kom från åhöraren Hanna Eklund, programhandläggare för Indien vid Svenska kyrkans internationella arbete. Hon berättade att Svenska kyrkan och andra organisationer försökt få Sveriges regering att agera genom FN:s mekanism Universal Periodic Review.

Det är en mekanism inom FN:s råd för mänskliga rättigheter där FN:s medlemsländer återkommande granskar varandras situation när det gäller just mänskliga rättigheter.

– Vi ville att Sverige skulle ge Indien en rekommendation när det gäller religiösa minoriteter i granskningsrundan 2017. Så blev det inte. Men det kommer en ny möjlighet 2022, sade hon.

Ett annat sätt att påverka, sade hon, vore att försöka påverka de många svenska företag som handlar med Indien. Detta var något som en av seminariets värdar, riksdagsledamot Lars Adaktusson (KD), tog till sig.

– Indien är en stor exportmarknad och här finns stora möjligheter att koppla handel till efterlevnad av de mänskliga rättigheterna och inte minst religionsfrihet, sade han.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10