Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Att göra abort kan leda till ångest, depression, missbruk och självmordstankar visar undersökningar som Människovärde hänvisar till. Kvinnan på bilden har inget samband med artikeln. Foto: isabell Höjman/TT

Rapport: Abort kan leda till mental ohälsa

Flera studier visar att abort är en riskfaktor för att utveckla mental ohälsa och signifikant länkad till bland annat ångest, depression och missbruksproblematik. Det skriver prolife-organisationen Människovärde i en ny rapport där man menar att riskerna för kvinnan tonas ned i svensk debatt.

Nyheter · Publicerad 06:00, 3 mar 2020

”Det verkar som om rättighetstänket angående abort överskuggar sedvanliga medicinska överväganden, samt att riskfaktorer med abort och fördelar med att behålla barnet tonas ned.”

Det skriver Människovärde som i rapporten ”Hur mår kvinnor efter abort?” gått igenom ett antal olika studier i frågan. Rapportsläppet kommer inför Internationella kvinnodagen den 8 mars. Människovärde betonar att slutsatserna kommer både från abortförespråkande och abortkritiska källor. Bland det digra källmaterialet finns gott om relativt ny forskning, men också hänvisningar till studier från 80- och 90-talet.

Faran med att förminska betydelsen av ett abortingrepp är att det kan leda till ett mörkertal av kvinnor som mår dåligt, men som inte tror att det är en legitim känsla, enligt Människovärden.

Vårdguiden 1177 nämns som exempel på bristande information om riskerna. Där står det att kvinnan kan ha ont de första dagarna efteråt, ”ungefär som mensvärk”, samt känna sig både nedstämd och lättad.

Att mycket av det som publiceras i svenska medier om abort tycks ha ideologisk slagsida kritiseras också.

Förra året fick en rapport som påstods visa att det saknas koppling mellan ökad självmordsrisk och abort stor spridning. Men det framkom snart att studien var dåligt underbyggd. Kvinnor som verkligen begått självmord var inte inkluderade i studien, inte heller kvinnor som gjort abort innan 18 års ålder.

Några av slutsatserna i prolife-organisationens sammanställning är att kvinnor kan få traumareaktioner efter abort, att symtom kan förvärras över tid och att mental ohälsa är en vanlig konsekvens av abort.

Exempelvis kan det resultera i ångest, depression, missbruk och vissa studier pekar också på ökad risk för självmord.

Även kopplingar till en viss ökad risk för bröstcancer lyfts fram i rapporten. Samtidigt menar man att fördelarna med att föda barn sällan lyfts fram, såsom att det förlänger den förväntade livslängden.

Människovärde erbjuder själva hjälp via jourlinjen Livlinan där man kan få samtalsstöd och rådgivning via telefon och chatt. Den är för kvinnor som funderar på att göra abort, har gjort abort eller är oplanerat gravid och vill ha stöd. Linjen är också öppen för män och anhöriga som påverkats av en abortsituation.

Det verkar som om rättighetstänket angående abort överskuggar sedvanliga medicinska överväganden, samt att riskfaktorer med abort och fördelar med att behålla barnet tonas ned.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier