Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Raoul Wallenbergs minne hedras på många platser

I dag, den 27 augusti, högtidlighålls Raoul Wallenbergs dag på många håll i landet. – Han stod upp för medmänsklighet när Europa härjades av förföljelse och intolerans. Hans gärning får inte blekna bort, menar Johanna Westin, tillförordnad generalsekreterare på Raoul Wallenberg Academy.

Nyheter · Publicerad 08:24, 27 aug 2019

Raoul Wallenbergs dag är Sveriges nationella dag för civilkurage och medmänsklighet. På Raouls namnsdag hedras minnet av den svenske diplomaten, som räddade livet på tiotusentals judar under andra världskriget.

– Wallenbergs handlingar och den här dagen är viktigare än någonsin tidigare nu när vi återigen ser högerpopulistiska och nazistiska organisationer ta plats på den demokratiska arenan, liknande det som skedde på hans tid, säger Johanna Westin.

Raoul Wallenberg Academy uppmärksammar dagen på flera sätt. Stiftelsen delar ut sina årliga priser under en ceremoni på Fotografiska museet i Stockholm. Raoul Wallenberpriset går till en person som arbetar med kunskapshöjande insatser för barn och unga mot främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

Ungdomspriset Ungt Kurage går till unga som agerar med civilkurage i sin vardag. Dessutom delas priser ut för Årets Changemaker och Årets medmänskliga kommun.

Efter prisutdelningen blir det vernissage för fotoutställningen ”Fading Stories – pass them on” (ung, Bleknande historier – för dem vidare), som görs i samarbete med fotografen Sanna Sjöswärd. Utställningen består av porträtt och inspelade intervjuer med överlevande från Förintelsen och visas genom ny innovativ appteknik.

Den kommer även att visas som vandringsutställning i skolor framöver.

– Appen lanseras den 27 augusti och är öppen för nedladdning. Där finns ljudmaterialet från intervjuerna samlat berättar Johanna Westin.

Flera organisationer och kommuner har firanden under Raoul Wallenbergs dag. Raoul Wallenberg Academy har samlat 24 av dem på sin hemsida, markerade på en Sverigekarta.

– Vi har sett ett ökat engagemang kring dagen. Antalet firanden har växt under årens lopp, säger Johanna Westin, och ger ett litet axplock av allt som händer.

Solna stadsbibliotek visar utställningarna ”Medmänsklighet är en handling” och ”För mig finns inget annat val”. Flertalet mellanstadieklasser kommer att besöka biblioteket och få kunskap om Raoul Wallenberg samt tips på böcker där framför allt barn har visat prov på mod.

I Västerås arrangeras två seminariedagar kring medmänsklighet och civilkurage. Västerås stadsbibliotek anordnar en utställning och tipsar om litteratur kopplat till civilkurage och mod.

I och omkring Lund arrangeras 12 olika firanden under dagen. Utställningen ”För mig finns inget annat val” visas på Stortorget och i mindre format på fritidsgårdar och bibliotek. Det blir även föreläsningar, workshops, filmvisning, musik med mera.

UD uppmärksammar dagen med sin årliga minnesföreläsning, men i år kommer inte Judiska centralrådets ordförande, Aron Verständig, att delta. Som Världen idag tidigare har rapporterat har han tackat nej i protest mot Margot Wallströms samtal med Irans utrikesminister i förra veckan.

Wallenbergs handlingar och den här dagen är viktigare än någonsin tidigare nu när vi återigen ser högerpopulistiska och nazistiska organisationer ta plats på den demokratiska arenan, liknande det som skedde på hans tid

Fading Stories

Utställningen ”Fading Stories – pass them on” öppnas på Fotografiska i Stockholm i samband med Raoul Wallenbergs dag, den 27 augusti och är öppen till 20 oktober, 2019.

Samlade berättelser från överlevare finns att lyssna på i appen Fading Stories.

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Att föra dialog med israeler är en livsfara för palestinier

Israelkommentar När USA:s president Donald Trump presenterade sin fredsplan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna den 28 januari, dröjde det...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Korset är stötestenen än i dag

Serie För apostlarna var skapelseordningen, Skrifterna, Jesus och hans undervisning den samlade kunskapen om Gud som skulle bevaras och överföras till Jesu...