Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Räddade fransk syltproducent judar undan Förintelsen?

Rubrikens fråga väcks sedan en historia om att syltproducenten Bonne Maman ska ha räddat en judisk kvinna från Förintelsen under Andra världskriget blivit viral. Hittills har det inte gått att entydigt bekräfta den goda gärningen, som kvinnan berättat om i förbigående i en butik.

Helt säkert är däremot att en judisk man testamenterat två miljoner euro till en fransk by som gömde hans familj undan nazisterna.

Nyheter · Publicerad 20:00, 22 feb 2021

Historien om sylttillverkaren Bonne Maman tog fart på internet efter ett inlägg på Twitter av Michael Perino, juridikprofessor i New York. Han hade träffat på en äldre kvinna vid en hylla med syltburkar i en livsmedelsbutik i New Jersey.

”Hon hade svårt att nå den smak hon ville ha”, skriver han.

När Michael Perino plockat ner burken åt kvinnan frågade hon om han ville veta varför hon köpte just Bonne Maman. Och svaret var inte bara att sylten var god.

Kvinnan sade att hon var en överlevande efter Förintelsen, och att familjen som äger syltföretaget gömt hennes familj undan nazisterna i Paris.

Många har sedan dess försökt att ta reda på sanningen bakom historien.

Helt lätt har det inte varit. Kvinnans namn är okänt och företaget i fråga, Bonne Maman, har inte velat uttala sig om saken.

”Familjen hänvisar till sin integritet och svarar inte på frågor som rör privatlivet”, skrev företaget till Jewish Telegraphic Agency (JTA) i ett uttalande.

Däremot har man spårat familjen bakom Bonne Mamans grundande till byn Biars-sur-Cère, som kan ha tagit emot judiska barn under andra världskriget.

Jewish Standard skrev 2016 om en judisk man från Tyskland som hållits gömd med sina syskon i Biars-sur-Cère under kriget. Eftersom många judiska barn flyttades från Paris till landsbygden när tyskarna invaderade huvudstaden tror man att det kan ha funnits fler judiska barn i byn.

Det verkar också finnas uppgifter om att familjen bakom Bonne Maman under kriget bodde i Paris, där den äldre kvinnan i butiken sade att hon hållits gömd.

En fransk by som hyllats för sin roll under andra världskriget är Le Chambon-sur-Lignon. Här fick omkring 2 500 judar en fristad.

Vid årsskiftet fick den byn ta emot ett arv på över två miljoner euro efter Eric Schwam, som dog på juldagen, 90 år gammal.

Eric Schwam kom till byn från Österrike 1943, tillsammans med sina föräldrar och en äldre släkting, uppger BBC. Innan dess var de i ett franskt militärläger i södra Frankrike, som tog emot civila innan det stängdes 1942.

Byns borgmästare Jean-Michel Eyraud säger till AFP att pengarna ska gå till utbildning och ungdomssatsningar.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier