Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

Ett övergivet kloster i Syrien. Foto: STR

”Rädda kristendomen i Mellanöstern”

Sverige bör göra det till en prioriterad utrikespolitisk fråga att EU, FN och andra internationella organ ska arbeta mer aktivt för kristendomens och de kristna folkens överlevnad i Mellanöstern. Det menar Liberalernas Birgitta Ohlsson och Robert Hannah.

Nyheter · Publicerad 15:18, 10 okt 2016

I deras gemensamma motion i riksdagen menar de att omvärlden är handlingsförlamad inför det akuta hot som hänger över Mellanösterns kristna. Man tecknar en mörk bild av utvecklingen de senaste åren.

”Sedan IS invaderat Irak är domedagen för kristendomen i Irak nära. Skyddslösa tvingas assyrierna fly städer som Mosul som man bebott sedan före kristendomens tid. Det fanns omkring 35 000 kristna i Mosul innan Irakkriget. I dag är staden, som bebotts av kristna i 1 800 år, tömd på sin assyriska befolkning”.

Men Ohlsson och Hannah betonar också att situationen för kristna grupper är svår också på andra platser.

”Men det är inte enbart i Syrien och Irak som kristendomen är hotad. Under Muslimska brödraskapets 1-åriga styre i Egypten levde de kristna kopterna i skräck och packade sina väskor. Situationen för Mellanösterns största kristna folk – kopterna – är inte heller god”, menar de och kallar förföljelsen och rensningen av kristna folk i Mellanöstern ett av de största brotten mot mänskligheten i dag.

”Trots den extremt akuta situationen för Mellanösterns kristna är den svenska statens arbete för att bevara kristendomen i Mellanöstern obefintlig.”

Man anser att allt bistånd till länder i Mellanöstern bör villkoras med att mottagarländerna uppfyller krav på att minoritetsfolks rättigheter skyddas, särskilt när det kommer till rätten från etnoreligiös förföljelse och diskriminering.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier