Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Riksdagens talman Andreas Norlén (M) finner tröst i det kristna hoppet, berättade han i radioprogrammet Godmorgon världen i helgen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Psalm ger talmannen tröst: ”Blott Herrens ord förbliver”

När talman Andreas Norlén tillfrågades om vad som ger honom tröst i pandemin, nämnde han de tre sista verserna i ”Sommarpsalm”, även känd som ”En vänlig grönskas rika dräkt”.

– De verserna, som handlar just om det kristna hoppet och trösten, tycker jag är fina och tänkvärda, sade han i Sveriges Radios söndagsprogram Godmorgon världen.

Nyheter · Publicerad 16:50, 23 nov 2020

Godmorgon världen hade frågat tre personer om hur de själva finner tröst just nu: Nivette Dawod, ansvarig för Aftonbladets coronachatt, countrymusikern David Ritschard, och riksdagens talman Andreas Norlén (M).

När det den 31 oktober hölls en minneshögtid i pandemitid i Uppsala domkyrka medverkade Andreas Norlén med ett förinspelat tal, riktat till dem som mist någon eller som drabbats av coronapandemin.

Då citerade han bland annat en predikan av den brittiske prästen Henry Scott-Holland, ofta använd som dikt för stroferna efter orden ”Döden betyder ingenting”.

Men för Godmorgon världen berättade han om andra kristna rader som skänker honom tröst, ur ”Sommarpsalm”.

– Många uppfattar ju den som en sommarpsalm, och det är den också på sitt sätt, och det beror i rätt hög grad på att man ofta bara sjunger de första tre verserna, för det är mycket naturlyrik, sommarlyrik, sade han.

– Men sedan kommer det två verser till som handlar just om det kristna hoppet och trösten, som jag tycker är fina och tänkvärda.

Den tredje versen i psalm 201 i Svenska kyrkans psalmbok lyder:

”Men du, o Gud, som gör vår jord / så skön i sommarns stunder / giv att jag aktar främst ditt ord / och dina nådesunder / Allt kött är hö / och blomstren dö / och tiden allt fördriver / Blott Herrens ord förbliver.”

Andreas Norlén talade även om sin kristna tro i en intervju för Aftonbladet 2018.

– Ja, och jag är med i Svenska kyrkan. Jag hör till dem som är medlemmar och faktiskt också tror på budskapet, sade han då som svar på frågan om han tror på Gud.

Många uppfattar ju den som en sommarpsalm (…) Men sedan kommer det två verser till som handlar just om det kristna hoppet och trösten, som jag tycker är fina och tänkvärda.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00