Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Protesterna mot covidregler i Kina sprider sig

Protester mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Men på sociala medier är det tyst efter det att myndigheterna censurerat och raderat inlägg om protesterna.

Stora folkmassor samlades på söndagen i huvudstaden Peking och i Shanghai, där polisen drabbade samman med demonstranterna på ett antal platser.

Nyheter · Publicerad 13:00, 28 nov 2022

Kinesisk polis har under måndagen inte svarat på hur många personer som gripits under demonstrationerna, trots upprepade förfrågningar från AFP.

Det har även kommit rapporter om demonstrationer från universitet runt om i landet och uppgifter om att hundratals människor samlats i mångmiljonstaden Wuhan.

Unga kvinnor rapporteras ha hållit upp tomma vita pappersark – en symbol för censur. Demonstranter ska också ha ropat ”inga snabbtest, vi behöver mat” och ”nej till lockdown, ja till frihet”.

Protesterna mot de hårda covidreglerna syns på allt fler håll i Kina. Samtidigt lyfts också kritik mot Kommunistpartiet och demonstranter har även krävt att ledaren Xi Jinping ska avgå.

På måndagsmorgonen verkar inlägg på sociala medier om demonstrationerna ha rensats bort och censurerats av myndigheterna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sökorden ”Liangma River” och ”Ürümqi Road”, platser för protesterna i Peking och Shanghai, visar inga spår av protesterna på den kinesiska plattformen Weibo.

Videor på sjungande universitetsstudenter och demonstrationer i andra städer har också försvunnit från den populära appen Wechat och ersatts av ett meddelande om att inläggen rapporterats som ”känsligt innehåll”.

I Shanghai greps en BBC-journalist av kinesisk polis i samband med att han rapporterade från en av gatudemonstrationerna. Han mottog sparkar och slag vid gripandet och hölls kvar i flera timmar innan han släpptes, enligt BBC.

I ett uttalande kallar den brittiska regeringen polisens agerande vid gripandet för ”oacceptabelt” och ”oroande”.

”Vad som än händer ska pressfriheten alltid vara helig”, sade den brittiske näringsministern Grant Shapps till LBC Radio.

Enligt Kinas utrikesministerium hade reportern, som greps vid en protest i Shanghai under helgen, inte identifierat sig som journalist.

I uttalandet från det kinesiska utrikesministeriet sades även att regeringens ”kamp mot covid-19 kommer att vara framgångsrik”.

En utlösande faktor till protesterna var den lägenhetsbrand i staden Ürümqi i provinsen Xinjiang som krävde tio liv i torsdags. Många påstår att restriktionerna förvärrat lägenhetsbrandens konsekvenser. Ansvariga nekar dock till anklagelserna och säger att det inte fanns några hinder för boende att fly från byggnaden.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00