Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Prolife-rörelsen jublar efter abortbeslut: ”Barn räddas”

USA:s högsta domstol meddelade i helgen det som många väntat på de senaste månaderna. Man river upp domen Roe mot Wade – vilket innebär att det blir upp till varje delstat att avgöra hur abortlagen ska se ut. Någon generell rätt att utföra abort i hela USA finns inte längre.

– En sorgens dag, hävdade president Joe Biden, medan många kristna i USA och världen över beskriver beslutet som en seger för livet.

Nyheter · Publicerad 14:33, 27 jun 2022

Bland opinionsbildare i Sverige har det sedan det historiska beslutet kommunicerades i helgen tecknats en bild av ett generellt abortförbud i USA, något som inte stämmer.

Det handlar snarare om att Högsta domstolen menar att landets konstitution inte ger utrymme för en generell rätt till att abortera ofödda barn i hela landet. HD-domarna som röstat för förändringen menar att det nu blir mer demokratiskt och upp till de folkvalda reginalt och lokalt att bestämma.

”Konstitutionen rymmer ingen rätt till abort, domarna Roe och Casey upphävs härmed och rätten att reglera aborträtten ges åter till folket och dess valda representanter”, skriver domstolens majoritet.

”’Roe’ var ett flagrant fel redan från dag ett. Dess resonemang var exceptionellt svagt och beslutet har haft förödande konsekvenser”, skriver domaren Samuel Alito.

Utanför domstolens byggnad i Washington DC jublade pro-lifeangängare när domen kom.

– Jag kan inte ta in att det har hänt. Jag vill bara krama alla här, vi lever nu i ett USA bortom Roe, säger abortkritikern Lauren Marlowe till Washington Post.

Samtidigt var de som vill ha kvar den nationella rätten till abort besvikna.

– Vad kommer härnäst? Dagen-efter-piller? Preventivmedel? Hur många rättigheter kommer vi att bli av med innan de är nöjda? sade abortförespråkaren Kim Boberg till AFP, med hänvisning till en av de domare som röstade mot aborträtten, Clarence Thomas.

Thomas skrev i en kommentar till domen att fler lagar skulle kunna upphävas, och nämnde bland annat det som rör nationella beslut om samkönade äktenskap och preventivmedel.

Förre presidenten Donald Trump, som utnämnde tre av de domare som röstade för att flytta beslutet till delstaterna, beskriver i Fox News beslutet som den största segern för prolife-gruppen på en hel generation.

13 delstater hade redan lagar förberedda om HD skulle döma som den nu gjort. På dessa platser har nu restriktiva abortlagar trätt i kraft. Bara en knapp timme efter HD:s dom blev Missouri första delstat att verkställa en sådan lag. Ytterligare någon timme senare följde Arkansas och Oklahoma efter, rapporterar CNN.

– Jag hoppas att resten av USA följer Oklahomas exempel, säger guvernören Kevin Stitt enligt tv-kanalen.

Men andra delstater gör tvärtom. Guvernörerna i Kalifornien, Oregon och Washington lovade istället att aldrig förbjuda abort.

Många evangelikala och katolska ledare, som länge arbetat och bett för en förändrad lagstiftning, uttryckte i helgen stor glädje. Amerikanske pastorn och författaren Jentezen Franklin beskriver på Twitter det som ett modigt och rättfärdigt beslut av domstolen och som ett historiskt bönesvar.

”Nu måste vi stödja, älska och visa Guds barmhärtighet och godhet mot de som blir mammor och de dyrbara barn som räddas genom beslutet”, skriver han.

Vatikanen och påven Franciskus har också välkomnat beslutet. Påven menade i ett utspel, där han inte uttryckligen nämnde HD-domen, att familjer inte ska låta sig smittas av själviskhetens och slöseriets gift utan uppmuntrade i stället till en attityd av välkomnande och tjänande.

Jag kan inte ta in att det har hänt. Jag vill bara krama alla här, vi lever nu i ett USA bortom Roe.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier