Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Professor: Stoppa förslaget om juridiskt könsbyte

Regeringens lagförslag om att ge alla från 12 år rätt att byta juridiskt kön riskerar att skada barn. Det menar psykiatriprofessorn Mikael Landén som uppmanar regeringen att dra tillbaka detta förslag.

”Vi kan inte välja vårt kön, vad regeringen än lagstiftar om”, skriver han.

Nyheter · Publicerad 21:00, 10 feb 2022

Som Världen idag tidigare berättat lade regeringen i november fram ett lagförslag som gör det möjligt för barn från tolv års ålder att byta juridiskt kön. Socialminister Lena Hallengren (S) motiverade förslaget med att Sverige behöver en ”moderniserad könstillhörighetslagstiftning”.

Mikael Landén, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet samt sakkunnig i SBU:s utredning av hormonbehandling av unga med könsdysfori, menar att en sådan förändring riskerar att oåterkalleligt skada barn.

”Det finns två kön och med undantag för sällsynta medicinska tillstånd är vi alla antingen män eller kvinnor. Vi kan inte välja vårt kön, vad regeringen än lagstiftar om”, skriver han i en debattartikel i SvD.

Dessa frågor är än mer problematiska när det handlar om barn, vidhåller han.

”Att som tonåring utforska olika identiteter är ett naturligt utvecklingssteg mot vuxenblivande. De identitetsskapande alternativen varierar med tidsandan. Medan personer som var unga på 80-talet funderade på om de var syntare eller punkare erbjuds unga i dag att ta ställning till om de är män eller kvinnor”, skriver han.

Mikael Landén anser att frågan om könsbyte är en fråga för medicinsk expertis.

”Om vetenskapliga studier visar att sådana åtgärder minskar lidande i noga utvalda fall anser vi att drabbade personer har rätt till medicinsk vård för sin könsdysfori.”

Han påminner samtidigt om att personlig identitet med tiden kan omvärderas.

”Att ändra juridiskt kön vid vad som kan vara en tillfällig identitetskris riskerar att leda in personer på en oåterkallelig väg mot medicinska behandlingar som kan medföra sterilitet och kroppsliga skador. Regeringen bör fundera över rimligare sätt att förbättra levnadsvillkoren för transpersoner”, anser Mikael Landén.

Medan personer som var unga på 80-talet funderade på om de var syntare eller punkare erbjuds unga i dag att ta ställning till om de är män eller kvinnor.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier