Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Professor: Politiker vet att USA spionerar

För Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, kommer uppgifterna om det amerikanska spioneriet inte som någon överraskning.

– Utåt måste svenska politiker naturligtvis vara förvånade och upprörda och kräva en utredning, men i realiteten vet de exakt vad det här handlar om, säger han.

Nyheter · Publicerad 18:00, 1 jun 2021

I går skrev Världen idag om uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA bedrivit spionage mot europeiska toppolitiker. Uppgifterna kom från en utredning från dansk underrättelstjänst som har analyserat amerikansk övervakning via Danmark under åren 2012 och 2014.

Wilhelm Agrell kallar uppgifterna ”ett avslöjande som går i repris”.

– Det kom uppgifter redan förra året om att USA med Danmarks hjälp hade avlyssnat svensk försvarsindustri, och det som framkommer nu är att det hade större omfattning, säger han.

Varför USA skulle spionera på Sverige, som är ett litet och vänligt sinnat land, och få vårt västra grannland Danmark att delta som något slags underhuggare, kan enligt Wilhelm Agrell framstå som obegripligt för gemene man.

– Men det är det egentligen inte. Signalspaningen bedrivs i dag i huvudsak genom att man ”tappar ur” kommunikation ur det fiberoptiska systemet där majoriteten av tele- och datatrafiken går.

– I väst är det USA och NSA som är den centrala aktören, som har den teknik som behövs. Man sluter partneravtal med enskilda länder och deras signalspaningstjänster. Man har ett sådant med svenska Försvarets radioanstalt, FRA, och man har ett sådant med danska motsvarigheten Forsvarets Etterettningstjenste, FE.

Enligt de här avtalen kan man gemensamt tappa ur information ur de kablar som passerar landet, och enligt Wilhelm Agrell är det för Sveriges del viktig information eftersom mycket av den ryska trafiken går via de svenska noderna.

– De här avtalen är kända eftersom de läckte ut med Snowden-materialet. Begränsningen är dock att USA inte får samla in material om värdlandet, som är Danmark i det här fallet. Alltså kan man inte avlyssna svenska politiker via FRA, men via FE går det utmärkt.

Edward Snowden är en amerikansk visselblåsare som 2013 avslöjade hur bland annat amerikansk underrättelsetjänst ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

Wilhelm Agrell säger att det är en slags underrättelsekonstitution som styr det här och som allmänheten inte har någon insyn i.

– Därför kan sådana här avslöjanden te sig obegripliga, men känner man till hur tekniken fungerar och hur avtalen är skrivna, så är det här helt logiskt.

Känner man till hur tekniken fungerar och hur avtalen är skrivna, så är det här helt logiskt.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10