”Blir du stressad av yoga – som verkar göra alla andra så avslappnade? Börjar hjärtat rusa så fort du öppnar meditationsappen? Du är inte ensam. Tillståndet kallas för relaxation-induced anxiety, avslappningsframkallad ångest”, skriver Svenska Dagbladet i en artikel om ny forskning på området.
Begreppet ”relaxation-induced anxiety” beskriver det tillstånd som vissa personer upplever när de mediterar eller slappnar av i musklerna – en känsla av obekvämhet, oro, rastlöshet eller ångestreaktioner som hjärtklappning och svårighet att andas.
Tidigare forskning har visat att personer som redan har ångest eller depression har större tendens att uppleva detta.
– Det ironiska är alltså att de som behöver avslappning allra mest är de som är mest benägna att få ångest när de slappnar av, säger Michelle Newman till Svenska Dagbladet.
Hon är professor i psykologi vid Pennsylvania State University och har gjort flera studier i ämnet.
Spekulationerna om varför vissa mår dåligt av att slappna av är många. En teori är att vissa undviker att slappna av eftersom det känns som om de förlorar kontrollen då, vilket upplevs som jobbigt. Många meditationsmetoder går dessutom ut på att uppmärksamma sinnesförnimmelser i kroppen, vilket ökar känsligheten för ångestsymtom, skriver tidningen.
Men i en ny studie har Michelle Newman fått stöd för en annan teori, ”emotional contrast avoidance”. Den går ut på att det är inte är ångesten i sig, utan kontrasten mellan avslappning och ångest som vissa upplever som jobbig.
Studien visar att det finns ett samband mellan känslighet för känslomässiga kontraster och avslappningsframkallad ångest.
Michelle Newman är kritisk mot hur mindfulness används i dag i USA och Sverige. Många gånger ses det som ett universellt botemedel mot flera olika psykiska problem, menar hon. Att personer med ångestproblematik kan vara rädda för att slappna av och att mindfulness-övningar eller meditation kan leda till mer ångest och oro är viktigt att veta för att kunna behandla dem på rätt sätt, menar hon vidare.