Nyheter
Professor i blåsväder efter att ha föreläst om könsskillnader
En professor vid Lunds universitet har hamnat i blåsväder efter att, på läkarprogrammet, föreläst om biologiska könsskillnader.”Antifeministisk agenda”, menade en student och bad universitetet byta ut professorn.Programordföranden har nu kallat professorn till samtal och bett honom be om ursäkt för vissa uttalanden.
Det finns ett starkt ideologiskt tryck på alla som i dagens klimat yttrar sig om könsskillnader.
Germund Hesslow
Lunds universitet är just nu på agendan i flera utländska medier. ”Svensk professor anklagad för trångsynthet för att ha sagt att män och kvinnor är ’biologiskt olika'”, skriver ryska statstelevisionen RT.
”Svensk professor under utredning för att ha sagt ’män och kvinnor är biologiskt olika’ till studenter”, skriver den amerikanska kristna tv-kanalen CBN.
Bakgrunden till artiklarna är ett händelseförlopp som utspelats kring Germund Hesslow, professor i neurofysiologi vid universitetet. Hesslow har under flera år hållit i en föreläsning om ”arv och miljö” på läkarprogrammet, där han bland annat tar upp könsskillnader ur ett biologiskt perspektiv. Detta har dock inte uppskattats av alla.
Enligt Academic Rights Watch har en läkarstudent hört talas om Hesslows föreläsning och därefter skickat ett kritiskt mejl till en av Hesslows kollegor.
”Jag har förstått att tidigare studenter vid upprepade tillfällen klagat på föreläsningen. Dels för att den ger uttryck för Hesslows egna personliga, antifeministiska agenda [dels för att] att varken biologiska skillnader mellan män och kvinnor, eller genusteori för den delen, tillhör hans expertområde”, skriver hon i mejlet som publiceras av Academic Rights Watch.
Hon frågar därefter hur föreläsningen ”går ihop med det genusperspektiv utbildningen ska ha” och ber om att få en lärare med ”rätt kompetens i ämnet”.
Mottagaren av mejlet föreslår att studenten ska gå på föreläsningen för att bilda sig en egen uppfattning och sedan återkomma, vilket sker.
Studenten är inte mildare i sin kritik då hon återkommer. I ett långt mejl skriver hon bland annat att hon anser att Hesslows undervisning ”cementerar könsroller”, ”saknar genusperspektiv” och visar en ”politisk agenda”. Hon hänvisar exempelvis till att Hesslow ska ha visat en bild på tre män som använder en motorsåg och utifrån den talat om biologiska könsskillnader samt att Hesslow ska ha gjort en koppling mellan kvinnlig homosexualitet och testosteron i livmodern, och därefter sagt att homosexuella kvinnor har vissa manliga drag.
Kritiken ledde till att Christer Larsson, ordförande för läkarutbildningens programnämnd, kallade Hesslow till ett möte med flera av universitetscheferna för att höra Hesslows syn på saken. Efter detta skrev Christer Larsson ettmejl till Hesslow där han bad Hesslow ta tillbaka två av de påstådda uttalandena från föreläsningen.
Det gällde ett påstående om att ”homosexuella kvinnor har en manlig sexuell inriktning” och att det är den ”definitionsfråga” huruvida transsexualitet är en sexuell läggning.
”Om du håller med om att de två påstående som jag nämnde ovan är olyckligt formulerade så skriv det och säg att det var ett misstag eller en lapsus att du använde dem (om du använde dem) och att du ska tänka på detta i framtiden”, skriver Larsson.
Germund Hesslow bemöter kritiken i ett långt skriftligtuttalande. Där skriver han bland annat ”För en student kan det vara förbryllande att höra saker som avviker från en konventionell socialkonstruktivistisk uppfattning” och att ”det finns ett starkt ideologiskt tryck på alla som i dagens klimat yttrar sig om könsskillnader”.
Att ta upp biologiska skillnader mellan könen kan, i ljuset av detta, avfärdas som ”politisk agenda” skriver han.
”Det är då viktigt att förstå att det är ideologi, politik och fördomar som ligger bakom den konventionella uppfattningen, inte vetenskap. I den mån jag har en ’agenda’, gäller denna ett försvar för en vetenskaplighet som jag anser bör genomsyra arbetet på ett universitet”, skriver han vidare.
I ett mejl till Christer Larsson frågar sig även Hesslow hur det kommer sig att studenten kan citera honom ordagrant i sin kritik. Det talar starkt för att hon har spelat in honom, påpekar han.
”Om det skulle bli acceptabelt och normalt att studenter spelar in föreläsningar i syfte att hitta komprometterande formuleringar och sedan engagera personal vid fakulteten med sammanträden och författande av långa skrivelser, torde vi få lägga ner läkarutbildningen”, skriver han.