Nyheter

”Problematisk ensidighet i skolböcker om sex- och samlevnad”

Gymnasieelever får inte lära sig att det finns någon koppling mellan sex och kärlek, säger Olof Edsinger och hänvisar till läromedel. Bilden är från en annan skola.
Gymnasieelever får inte lära sig att det finns någon koppling mellan sex och kärlek, säger Olof Edsinger och hänvisar till läromedel. Bilden är från en annan skola.

Det sex- och samlevnadsmaterial som används i svenska gymnasieskolor präglas av normkritik och en sexualitet frikopplad från stabila relationer. Det säger Olof Edsinger, en av dem som tidigare publicerat en kartläggning av läromedlen.– Jag tycker att man kan kräva att skolan, helt sakligt, redogör för att det finns andra hållningar, säger han.

Publicerad Uppdaterad

I grunden blir det en slags förljugenhet. Man undanhåller fakta som, enligt forskning, ger ett gott liv. Det är just stabila och långsiktiga relationer som vi mår bra av.

Olof Edsinger

I ett läromedel fick man däremot tips på hur man kan göra slut.

Olof Edsinger

Granskade läromedel

De läromedel som granskades var: Insikt (Natur och kultur), Naturkunskap 1a1 (Bonniers), Naturkunskap 1a1 (Liber) och Synpunkt 1a1 (Gleerups).

Hur man får en relation att hålla är ingenting som tas upp i sex- och samlevnadsavsnitten i naturkunskapsböcker som används på svenska gymnasieskolor. Det berättar Olof Edsinger, som genom Nätverket för samlevnad och sexualitet var med och gav ut biologiläraren Ulf Silfverlings översyn av böckerna.

– I ett läromedel fick man däremot tips på hur man kan göra slut, säger Edsinger.

Han berättar att det inte hellers står något om familjebildning och äktenskap, och i tre av de fyra läromedlen står det inget om den reproduktiva sidan av sexualiteten, såsom befruktning, könsceller eller graviditet.

– Det är som om man anser att dessa frågor tillhör en helt annan del av livet, säger han.

Så vad står det då i de svenska naturkunskapsböckerna?

Jo, enligt Edsinger framställs sexualiteten ur ett väldigt individualistiskt perspektiv: Man kan ha sex med vem man vill, och det förväntas att alla elever antingen är sexuellt aktiva eller förväntas bli det snart.   

Böckerna präglas även av ett normkritiskt perspektiv, säger han.

– Heteronormen och tvåkönsnormen ifrågasätts. En trogen parrelation framställs inte som något naturligt eller önskvärt.

Olof Edsinger tycker att böckernas framtoning är problematisk.

– I grunden blir det en slags förljugenhet. Man undanhåller fakta som, enligt forskning, ger ett gott liv. Det är just stabila och långsiktiga relationer som vi mår bra av, säger han.

Att många unga mår psykiskt dåligt i dag tror Edsinger delvis beror på den syn på sexualitet som avspeglas i materialet.

– När samma person har haft fem pojkvänner och fem flickvänner har man ju rätt mycket ”bagage” att bära på, säger han.

Edsinger tror att vissa personer dessutom har svårt att hantera den gränslöshet som präglar normkritiken.

– Visserligen sägs det ofta att ”ett nej är ett nej”. Men när alla gränser framställs som något negativt kan det bli svårt att förstå hur man ska agera, säger han.

Ytterligare en negativ aspekt av synsättet kan, enligt Edsinger, vara att det skapar förvirring.

– När budskapet är att inga normer är bättre än andra kan unga börja ställa frågor som de egentligen inte skulle behöva ställa, till exempel om sin könsidentitet och sexuella läggning, säger han.

Hur ska man som förälder eller elev göra om man inte delar det här synsättet?

– Det viktigaste är att man i familjen och kyrkan ger en kompletterande bild. Man kan ge goda skäl till varför det är bra med normer i de här frågorna.

Man kan också prata med skolan, anser Edsinger.

– Jag tycker att man kan kräva att skolan, helt sakligt, redogör för att det finns andra hållningar: Att lärarna berättar att det finns människor som anser att sex är något som hör hemma i äktenskapet och då även presenterar argumenten för denna hållning, säger han.

Ett annat tips från Olof Edsinger är att använda sig av materialet ”Nära varandra” som för några år sedan gavs ut av NFS, och ger en annan bild av sexualitet.

Edsinger tror inte att det bara är kristna föräldrar som önskar att skolan ska undervisa om hållbara relationer.

– Jag tror att många svenskar vill att deras barn får synsättet att sex och kärlek är något som hör ihop, säger han.

Powered by Labrador CMS