Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Lantbrukare, bland annat äggproducenter, upplever allt större svårigheter med att få debit och kredit att gå ihop. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Priser på gödsel och drivmedel hotar svenska ägg

De höga priserna på drivmedel, gödsel och foder slår hårt mot svenska äggproducenter. Hönsbonden Johanna Åberg berättar att hon snart inte ser någon annan utväg än att avveckla sin produktion.

– Bristningsgränsen är nådd, säger hon till Expressen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 feb 2022

Världen idag har i tidigare artiklar berättat hur de allt högre priserna på gödsel och drivmedel påverkar det svenska lantbruket. 32-åriga Johanna Åberg, som bor utanför Lidköping, driver en lantgård som producerar frukostägg till många köksbord.

Nu menar hon att ökade produktionskostnader håller på att skicka svenska äggproducenter ”ut i avgrunden”. Priserna för drivmedel och foder skenar rakt uppåt medan den ekonomiska ersättningen för äggen ligger kvar på nästan samma nivå som för tio år sedan, berättar hon för Expressen.

– Betalningen för våra ägg måste öka, så att det landar i en balans till de andra ökande kostnaderna.

Johanna Åberg, vars höns producerar tusentals ägg per dag, uppger att många av landets bönder befinner sig i samma prekära läge som hon själv. Hon nämner ökande kostnader för diesel, el och foder som betydande orsaker till situationen.

– Det har varit kämpigt under många år, men det är ju att det går upp och ner. Men nu har det varit en svacka som går åt fel håll och varat för länge. Alla kostnader ökar och vi bara står och tar emot.

Åberg berättar att hon arbetar sju dagar i veckan, för en allt mindre lön. Om den obalanserade utvecklingen mellan kostnader och intäkter fortsätter ser hon ingen annan utväg än att packa ihop och ge upp sin livsdröm om att bedriva lantbruk.

– Det finns inget kvar att trolla med, bristningsgränsen är nådd, säger hon till Expressen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Israels ambassadör oväntat kallad till möte med USA

Israel. I tisdags blev Israels USA-ambassadör med kort varsel kallad till ett möte med president Joe Bidens... lördag 25/3 20:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10