Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Lantbrukare, bland annat äggproducenter, upplever allt större svårigheter med att få debit och kredit att gå ihop. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Priser på gödsel och drivmedel hotar svenska ägg

De höga priserna på drivmedel, gödsel och foder slår hårt mot svenska äggproducenter. Hönsbonden Johanna Åberg berättar att hon snart inte ser någon annan utväg än att avveckla sin produktion.

– Bristningsgränsen är nådd, säger hon till Expressen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 2 feb 2022

Världen idag har i tidigare artiklar berättat hur de allt högre priserna på gödsel och drivmedel påverkar det svenska lantbruket. 32-åriga Johanna Åberg, som bor utanför Lidköping, driver en lantgård som producerar frukostägg till många köksbord.

Nu menar hon att ökade produktionskostnader håller på att skicka svenska äggproducenter ”ut i avgrunden”. Priserna för drivmedel och foder skenar rakt uppåt medan den ekonomiska ersättningen för äggen ligger kvar på nästan samma nivå som för tio år sedan, berättar hon för Expressen.

– Betalningen för våra ägg måste öka, så att det landar i en balans till de andra ökande kostnaderna.

Johanna Åberg, vars höns producerar tusentals ägg per dag, uppger att många av landets bönder befinner sig i samma prekära läge som hon själv. Hon nämner ökande kostnader för diesel, el och foder som betydande orsaker till situationen.

– Det har varit kämpigt under många år, men det är ju att det går upp och ner. Men nu har det varit en svacka som går åt fel håll och varat för länge. Alla kostnader ökar och vi bara står och tar emot.

Åberg berättar att hon arbetar sju dagar i veckan, för en allt mindre lön. Om den obalanserade utvecklingen mellan kostnader och intäkter fortsätter ser hon ingen annan utväg än att packa ihop och ge upp sin livsdröm om att bedriva lantbruk.

– Det finns inget kvar att trolla med, bristningsgränsen är nådd, säger hon till Expressen.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00