Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Pridetåg enda undantaget för uniformerad polis

Polisen har kraftfullt tagit avstånd ifrån att en enskild polis poserar i sin uniform på en valaffisch. Samtidigt går poliser i uniform varje år i Prideparaden. – Myndigheten kan alltid besluta om undantag, säger Varg Gyllander vid polisen. Men några andra undantag för uniformerade poliser än just under Pride känner han inte till.

Nyheter · Publicerad 10:30, 8 aug 2018

Valaffischer där en polisman i Stockholm som kandiderar till riksdagen för Medborgerlig samling står iklädd sin uniform har väckt reaktioner.

– Det här är vi helt emot. Man får inte som polisanställd, i uniform, uttrycka några politiska åsikter över huvud taget, menade Varg Gyllander, presschef för polisen i Stockholm, i ett uttalande nyligen.

Mannen har nu också JO-anmälts och i anmälningarna understryks vikten av att representanter för polismyndigheten inte tar någon politisk ställning.

Samtidigt har uniformerade poliser i dagarna gått i Prideparaden i Stockholm, en festival med gott om kontroversiella inslag. Världen idag ringde upp Varg Gyllander och frågade hur dessa ställningstaganden går ihop med varandra.

– Det är inte tillåtet för en enskild polisman i uniform att uttrycka politiska åsikter, det är grundlagen som bestämmer att vi ska vara objektiva, och polis i uniform kan aldrig vara civil, säger Gyllander. 

– Myndigheten kan dock alltid besluta om undantag i andra sammanhang än i tjänsten och här har rikspolischefen bestämt att man får gå i tåget som uniformerad polis.

Prides arrangörer tar ju tydlig politisk ställning i en rad frågor, och man utestänger dessutom vissa partier, såsom Sverige­demo­kra­terna och Medborgerlig samling.

– Myndigheten menar i dagsläget att Pride inte är en politisk tillställning men vi följer noga utvecklingen i de sammanhang där polisen deltar. Om det utvecklas till en politisk särmanifestation, då måste vi ta en ny ställning. 

– Man kan hävda att det finns politiska inslag och jag förstår att diskussionen finns när vissa partier inte får vara med i Pride.  Men partier från hela skalan medverkar och vi betraktar än så länge det som en ickepolitisk tillställning.

Finns det andra liknande undantag för uniformerad polis än just för Pride?

– Jag tror inte att det gör det, inte av den här typen eller storleken i alla fall. Man ska komma ihåg att det var en lång process med uppslitande diskussioner inom polisen den första gången som det här beslutet fattades. 

En granskning av Pride som gjordes tidigare i år av Clapham­institutet visar bland annat att det finns inslag under festivalen som bejakar såväl prostitution som droger, är det inte problematiskt att uniformerad polis sluter upp i ett sådant arrangemang?

– Det är en sak om det pågår öppen brottslighet, då är det inte acceptabelt att polisen är med. Att det finns tendenser att man bejakar olika saker, det skulle kunna vara ett problem. Samtidigt på den här enorma manifestationen med så många människor och bra saker så väger det lätt. Men om polisen uppfattas som att man bejakar sådant är det naturligtvis inte bra.

Om jag förstår ditt resonemang rätt så är de negativa inslagen något man kanske får acceptera för att man anser att helheten är viktig?

– Ja, men jag vill betona att det naturligtvis gäller så länge inte något olagligt sker. Man får skilja på omoraliskt och olagligt. Nu får vi väga vissa inslag mot syftet i stort.

Myndigheten menar i dagsläget att Pride inte är en politisk tillställning men vi följer noga utvecklingen i de sammanhang där polisen deltar. Om det utvecklas till en politisk särmanifestation, då måste vi ta en ny ställning.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00