Nyheter

Pridegranskning debatterades i radio

Alla människor som går i Prideparaden och tror att den handlar om 'alla människors lika värde' har ett stort ansvar, menade Per Ewert när han mötte Prides ordförande i Studio ett. Foto: Erik Simander / TT
Alla människor som går i Prideparaden och tror att den handlar om "alla människors lika värde" har ett stort ansvar, menade Per Ewert när han mötte Prides ordförande i Studio ett. Foto: Erik Simander / TT
Seminarierna under Pridefestivalen handlar om allt annat än människors lika värde, menar Per Ewert. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Seminarierna under Pridefestivalen handlar om allt annat än människors lika värde, menar Per Ewert. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Är Pridefestivalen en glädjefylld manifestation av kärlek eller en tillställning som bidrar till sämre folkhälsa? Det var frågan som diskuterades i Studio ett i SR i tisdags. Stockholm Prides ordförande Britta Davidsohn mötte Per Ewert från Claphaminstitutet som i veckan släppt en rapport om festivalen.

Publicerad Uppdaterad

Vi märker att det, i Pride, finns en filosofi av radikal hyperindividualism och normbrytande som får väldigt tragiska konsekvenser när det handlar om folkhälsan.

Per Ewert

Världen idag har skrivit ett antal artiklar om den granskning som den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet gjort av Pridefestivalens innehåll. Nu tar även profana medier upp frågan. På tisdagen diskuterades rapporten i Studio ett i P1.

– Vi märker att det, i Pride, finns en filosofi av radikal hyperindividualism och normbrytande som får väldigt tragiska konsekvenser när det handlar om folkhälsan, sade Per Ewert, redaktör för rapporten.

Han berättade att han och hans medarbetare har undersökt vilka begrepp som förekommer i Prideprogrammet och kommit fram till att ord som vi normalt ser som positiva antingen beskrivs i negativa ordalag – eller lyser med sin frånvaro – i programmet, och att däremot droger, prostitution, våld, sadism och självskadebeteende bejakas.

– Samhället har en folkhälsoproblematik – vi har problem med psykisk ohälsa, självskadebeteende och droger. Vi vill hjälpa människor ut från det här mörkret som vi ser att Pride för dem längre in i, sade Ewert.

När rapporten släpptes under ett seminarium i tisdags, hade Stockholm Pride avböjt från att medverka, men till Studio ett hade dess ordförande, Britta Davidsohn, kommit.

– Vi på Stockholm Pride är en plattform som erbjuder ett forum där olika aktörer kan hålla seminarier och debatter, så det är ju inte Stockholm Pride som står som avsändare för det ni har tittat på, sade hon.

Hon medgav dock att festivalledningen valt att släppa in aktörerna och sade att det har att göra med att man ”välkomnar en bred debatt”.

Kan ni inte ta något ansvar för vad som sägs på de här plattformarna? frågade programledaren.

– Det är den enskilda arrangören som står som avsändare för sin programpunkt. Vi vill lyfta fram olika hbtq-perspektiv, men vi tar inte ställning i enskilda sakfrågor, sade Britta Davidsohn.

När programledaren tog upp frågan om programpunkter i Stockholm Pride som handlar om användning av droger i samband med sex sade Britta Davidsohn att ”det är en realitet att det finns personer som använder droger i sexuella sammanhang”.

Vad lagen säger om droganvändning sade hon sig inte ha exakt koll på.

På frågan ifall hon kan se att vissa programpunkter kan uppfattas som problematiska gav hon inget klart svar.

– Det vi jobbar med är att låta olika människor föra sin egen talan, sade Britta Davidsohn och menade att det är upp till var och en om man exempelvis vill syssla med självskadande inslag i sexuella aktiviteter.

Det var inte en hållning som delades av Per Ewert.

– Det är bara att läsa forskningen. Forskningen är entydig. De här människorna som lever med självskadebeteende behöver få hjälp att bryta sitt beteende, inte få det bekräftat och bejakat, sade han.

Ewert påpekade att alla samhällets instanser behöver hjälpas åt för att få flickorna ut ur detta, och menade att det blir svårt när myndigheter som försäkringskassan och arbetsförmedlingen ”skickar in stora skattepengar i ett sådant här projekt som motverkar folkhälsan”.

Pridefestivalen, dess sponsorer och alla människor som marscherar i paraden har ett stort ansvar, menade Pert Ewert och påpekade att frasen ”alla människors lika värde” inte förekommer en enda gång i programmet för Stockholm Pride.

– Den här festivalen handlar om något annat, sade han.

Powered by Labrador CMS