Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Pressad V-avdelning vände udden mot Israel

Vänsterpartiet i Alingsås har lagt ut en bild på Ebba Busch Thor iklädd skjorta från Israels försvarsmakt på Twitter. Detta efter att partiet fått kritik för sin egen valaffisch där texten Anti-fascistisk aktion syns i bild. ”Ni jämför stöd för Mellanösterns enda demokrati med stöd för en extrem våldsgrupp. Er brist på omdöme är märkligt om än inte förvånande”, lyder en twitter-kommentar till agerandet.

Nyheter · Publicerad 15:02, 2 maj 2019

Det var Aftonbladet som först avslöjande valaffischen där partiledaren Jonas Sjöstedt och toppkandidaten Malin Björk står tillsammans med en grupp människor. Bland dem sitter en man, iförd vänsterextrema Antifascistisk aktions (Afa:s) tröja.

– Vi varken visste eller såg att personen hade tröjan under fotograferingen, ingen tänkte ens på det, sa Marie Antman, kommunikationschef på Vänsterpartiet, till tidningen.

– Det är inte ett problem att folk är antifascister, det är alla vänsterpartister. På så sätt är det inget problem. Men vi har ingen längtan att göra reklam för en annan organisation. Om det uppfattas så är det bekymmersamt, sa hon med meddelade att bilden trots det kommer att fortsätta användas i kampanjen.

Partiets reaktion på avslöjandet har fått hård kritik av bland andra Sara Skyttedal och Alice Bah Kuhnke, toppkandidater för KD respektive MP.

Vänsterpartiet i Alingsås försvarar sitt parti med ett inlägg på twitter där de alltså väljer att föra in Israelfrågan i debatten.

”Vi förstår att högern rasar över t-shirten på V:s affisch. Det vi inte förstår är deras stöd till en extremt våldsam organisation som förtrycker ett helt folk, mördar deras barn och tar deras land” skriver Vänstern i Alingsås i inlägget som fått en lång rad kritiska kommentarer.

När Världen idag får tag i partiets vice ordförande i Alingsås, Marcus Wallin, väljer han att besvara våra frågor via Messenger.

I twitterinlägget har ni lagt upp bilder där Ebba Busch Thor visar stöd för Israels försvar. Är inte det att vända bort fokus från det frågan gällde – om Vänsterpartiet stödjer en våldsbejakande grupp i Sverige eller inte?

– Vi förstår reaktionerna på V:s valaffisch. Vilket var därför inlägget även inleddes med meningen ”Vi förstår att högern rasar”. Syftet med inlägget var inte att vända bort fokus från frågan eller att diskutera affischen i sig. Syftet var att lyfta debatten kring vad som är våld och vad det innebär att stödja våldsamma organisationer.

Man kan ju få intrycket att ni tycker att Afa behövs, eftersom de stödjer palestinska befrielseorganisationer. Ser ni inget problem med att ta upp Israel i det här sammanhanget?

– V ska ifrågasättas för kampanjaffischen, på samma sätt som andra partier, till exempel Kristdemokraterna, bör ifrågasättas varför man väljer att stödja IDF vars våld fördöms av till exempel FN. Det bör inte vara kontroversiellt att kräva att folk blir upprörda och tar avstånd från stater och organisationer som gjort sig skyldiga till mord på barn. Vilket i Israels fall är väldokumenterat av till exempel FN, säger Wallin utan att själv ange några bevis på dessa uppgifter.

– Vi har inga fler kommentarer, avslutar han.

Efter Aftonbladets avslöjande om Vänsterns EU-valaffisch kom flera kraftiga reaktioner. Dels från politiskt håll där alltså bland andra Sara Skyttedal (KD) och Alice Bah Kuhnke (MP), båda toppkandidater till EU-parlamentet, angrep Vänsterpartiet.

– Det är oacceptabelt med ett sådan svag reaktion från Vänsterpartiet. Ett riksdagsparti kan inte med någon som helst trovärdighet i behåll sätta upp affischer där det förekommer symboler från en våldsbejakande extrem organisation. Det hade aldrig accepterats om det förekommit på andra sidan av det politiska spektrat, sa Skyttedal till Aftonbladet. 

– För mig är det allvarligt att Vänsterpartiet inte tar detta på större allvar, menade Alice Bah Kuhnke.

– En rimlig reaktion från V borde ha varit att med kraft ta avstånd från Afa och markera med bestörtning att den typen av budskap förekommer på deras bilder. Det är en våldsbejakande organisation och alla demokrater och demokratiska partier måste tydligt ta avstånd från alla former av extremism, säger hon till tidningen.

Bland flera andra kritiska röster fanns Erik Helmersson som tog upp saken på ledarplats i Dagens Nyheter under rubriken ”Just därför är Vänsterpartiet inte demokratiskt”.

”Ett vanligt parti reagerar blixtsnabbt om en företrädare flörtar med antidemokratiska grupper. Vänsterpartiet gäspar knappt. För vilken gång i ordningen?” skrev han och fortsatte:

”Att en hyllning av en sådan grupp dyker upp på en kampanjbild … hade lett till krishantering på överväxel i ett normaldemokratiskt parti. Affischerna hade makulerats, pudlarna strömmat tätare än i en cirkusmanege. Vänsterpartiet? Nej, där tas antidemokratiska budskap med största ro … Som om problemet var att en Pepsitröja råkat glimta förbi i den senaste Cokereklamen. Som om V inte haft något att invända om det dykt upp en avdammad IS-brigad och meddelat sin beredskap att ansluta sig till partiets antifascistiska kamp. Vänsterpartiet kritiseras inte sällan för att det aldrig gjort upp med decennier av diktaturslickande.”

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...