Ett drygt tiotal personer hade kommit till Café Utsikten i Stockholm för att vara med när Claphaminstitutet presenterade sin granskning av förra årets Pride-program, Det färgglada mörket.
Företrädare för Stockholm Pride eller någon av de större organisationer och myndigheter som stödjer evenemanget lyste med sin frånvaro, trots att de inbjudits. Senare på eftermiddagen skulle dock ordföranden för Stockholm Pride debattera i Sveriges Radios program Studio Ett med Claphaminstitutets direktor Per Ewert.
– Vi skulle vilja att Stockholm Pride ärligt förhåller sig till vad de säger att de står för och vad de rent faktiskt förmedlar. Och att de instanser som finns kring evenemanget utvärderar vad de stöder och varför, sade Per Ewert på Café Utsikten.
Den rapport som presenterades på tisdagen utgår från sökningar på en lång rad begrepp i det program som lanserades i samband med förra årets Pride-vecka i Stockholm (se artikel intill).
Psykiatern Bengt Malmgren, som analyserat hur resultatet relaterar till folkhälsan, sade att han ser stora risker med Pride-programmets stora positiva eller neutrala fokus på faktorer som bidar till psykisk ohälsa, så som droger, ojämlika sexuella relationer och prostitution.
– Stockholm Pride anser att hbtq-personers problem enbart handlar om att de är diskriminerade eller missförstådda, och således blir lösningen att förändra samhället genom att bekämpa homofobi och normkritik, sade han.
– Det blir i sig ett hinder för en saklig diskussion om andra förklaringar till den psykiska ohälsan som vi tar för givet också existerar inom hbtq-gruppen. I stället förhärligar man sådant som bidrar till psykisk ohälsa.
Claphaminstutet hade bjudit in Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, att kommentera rapporten. Hon hoppades att debatten om rapporten skulle leda till att de myndigheter och organisationer som sponsrar Pride granskade vad de ställde sig bakom.
– De borde villkora sin medverkan i Pride med att evenemanget måste stå för samma värderingar som de kräver i alla andra sammanhang, sade hon.