Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Predikant tvingades lämna församlingar i Hongkong

Predikanten och författaren Francis Chan och hans familj fick nyligen plötsligt lämna sina församlingsplanteringar i Hongkong, efter att ha fått avslag på sina visumansökningar. I ett videomeddelande förklarar Chan att det kanske var bra eftersom det ”tvingar” andra att ta ansvar.

Nyheter · Publicerad 21:00, 8 feb 2021

Den amerikanska tidningen Christianity Today rapporterar om det som hände Francis Chan och hans familj, som med kort varsel fick lämna Hongkong och sitt arbete med församlingsplanteringar där, efter mindre än ett år.

Tidningen konstaterar att det är flera amerikaner som har fått problem med förnyelse av visum efter införandet av den nya kinesiska nationella säkerhetslagen och de stora protesterna i Hong Kong förra året.

Francis Chan och hans fru är nu tillbaka i USA, där den kinesiskättade Chan bland annat är känd för att ha varit med och grundat vad som numera är en megakyrka i Los Angeles-området och för att ha skrivit boken ”Crazy Love”, som enligt Amazon har sålts i nära två miljoner exemplar.

I det videomeddelande som publicerats på Youtube berättar Francis Chan om vad familjen just har varit med om. Han beskriver hur de med endast några veckors varsel fick beskedet att de var tvungna att lämna Hongkong och därmed också de tre husförsamlingar de fått se planteras där, och som Francis Chan och hans två svärsöner dessutom ledde i sina hem.

– Vi tittar på de här ungdomarna [i husförsamlingarna] och frågar: ”Är ni redo? Vi vet inte om de låter oss komma tillbaka.” Och ungdomarna tittar på mig och säger: ”Nej, vi är inte redo!”, återger Chan.

Han berättar om hur han då beskrev för församlingsmedlemmarna hur Paulus, enligt Nya testamentet, faktiskt lämnade flera församlingsplanteringar efter att bara ha varit där i några veckor, och hur dessa nya lärjungar inte ens hade hört talas om Jesus före Paulus besök, och därtill inte hade några biblar.

”Allt de hade var den helige Ande. Vissa av er har varit kristna i flera år och ni har blivit lärjungatränade och har Bibeln. Så är ni verkligen inte tillräckligt förberedda?” frågade Chan retoriskt.

Därefter hänvisade han till Efesierbrevets ord om olika tjänstegåvor; apostlar, profeter, lärare, evangelister och herdar, och betonade att var och en bara behöver göra sin egen del.

När Chan hade talat färdigt hade de kinesiska trossyskonens attityd förändrats helt och hållet.

– De sade: ”Okej, vi kör! Vi är redo!”, berättar Francis Chan.

Samtidigt som den kinesisk-amerikanske församlingsplanteraren hoppas på att kunna åka tillbaka till Hongkong menar han att det kanske var bra att han fick åka tillbaka till USA.

– Jag tror att det är en jättebra tid för dem att växa och komma fram till att: ”Jag kommer att gå i den helige Andes kraft och jag fixar det här”, säger Francis Chan.

Jag tror att det är en jättebra tid för dem att växa och komma fram till att: ”Jag kommer att gå i den helige Andes kraft och jag fixar det här.”

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier